Sous vide? Se sliši preveč zapleteno ali razkošno? Kar stran s predsodki! Vsi prisegajo na to metodo, saj je edinstvena in – z ustreznimi pripomočki – enostavna tehnika kuhanja, s katero boste izkusili neverjetne okuse, naj gre za meso, ribe ali zelenjavo. Sous vide v francoščini pomeni "pod vakuumom", kar opisuje vakuumsko zatesnjene sestavine, ki se jih v vodni kopeli kuha na najnižji možni temperaturi. Izhaja iz priznane kuhinje in osvaja vse več in več gospodinjstev – in src – in zdaj ste na vrsti vi, da preizkusite to tehniko, pri čemer vam bo za pomoč vedno ob strani Boch.

Poslovite se od časov, ko je bilo težko in drago kuhati z metodo sous vide. Bosch zdaj ponuja enostavno in cenovno dostopno orodje, s katerim lahko postanete heroj metode sous vide: za ustvarjanje vakuuma lahko uporabite običajen mešalnik, ročni oziroma palični mešalnik. Palični ali ročni mešalnik, se sprašujete? Tako je! Živila enostavno zložite v posebne vrečke za vakuumiranje in odstranite zrak s pomočjo vakuumske črpalke. Nato hrano skuhajte pri konstantni temperaturi in – tada – uredite jo in postrezite. Naj gre za sobotno večerjo s prijatelji, zmenek ob svečah z vašim partnerjem ali celo običajno družinsko kosilo med tednom – pri metodi sous vide ne gre za razkošje na visoki ravni, ampak za to, da kar najbolje izkoristimo naša cenjena živila.

Zakaj je metoda sous vide najnovejši trend?

Kuhanje s tehniko sous vide je tako izjemno, ker prepreči, da bi se hrana razkuhala. Nizka temperatura pri kuhanju z metodo sous vide ohrani naravna hranila, medtem ko vrečka za vakuumiranje dodatno zadrži okuse in vlago živil ter s tem ohrani dragocen okus. Zrezki ostanejo sočni, ribji fileji postanejo še mehkejši, hrustljava zelenjava in sadje ohranita čvrstost in barve – česa bi si še lahko želeli? Vaše bližnje presenetite z odličnim obrokom, pripravljenim z metodo sous vide, in skupaj odkrijte nove ravni okusa.

Postopoma se podajmo v svet tehnike sous vide in s pomočjo, ki nam jo nudi Bosch, ustvarjajmo nove okuse.

1. korak: ustvarjanje vakuuma s sistemom Bosch za vakuumiranje svežih živil.
Vakuum je pri izkušnji sous vide ključnega pomena. Vrečke za vakuumiranje morate le napolniti z vašimi izbranimi sestavinami in jih z izsesavanjnem zraka vakuumsko zatesniti. Kot del sistema za vakuumiranje svežih živil Bosch ponuja vrsto kuhinjskih aparatov, ki so namenjeni prav temu. S sistemom 2 v 1 poleg vakuumskega tesnenja omogočajo tudi običajno mešanje, ki ste ga navajeni. Nato lahko že z enim samim klikom ročnemu ali paličnemu mešalniku dodate vakuumsko črpalko ali funkcijo vakuumiranja uporabite z mešalnikom ter jih tako spremenite v zmogljive pripomočke za vakuumiranje. Na koncu črpalko namestite na ventil vrečke za vakuumiranje, izsesajte zrak in vaša živila so že nared za metodo sous vide.

Poseben nasvet: v vrečko za vakuumiranje poleg hrane dodajte aromatična, na toploto odporna olja, zelišča in zaščimbe. Ker je hrana v neposrednem stiku z začimbami, se okusi bolje vpijejo.

Ste zaključili z vakuumiranjem? Lotimo se kuhanja.

2.korak: kuhanje z metodo sous vide.
V naslednjem koraku je treba vakuumsko zaprto hrano skuhati na nizki temperaturi med 40 in 85 °C. Priporočamo izbiro temperature glede na konsistenco živil:
56 ° C Prepražene jedi (hrbet, goveji zrezek, ribe, mehko sadje)
65 ° C Za obare z malo kolagena (svinjski trebuh, dušeno meso, krače, sadje, kot je ananas)
72 ° C Dušene jedi z veliko kolagena (ličnice, volovski rep)
85 ° C Zelenjava, krompir in sadje

Poleg temperature je čas kuhanja odvisen tudi od vrste živil.

Tukaj je nekaj primerov:
- Goveji zrezek (3 cm debeline): 90 min
- Perutnina (3 cm debeline): 75 min
- Ribe: 30 min
- Mehka zelenjava (npr. beluši, gobe) in sadje: 25 min
- Trša zelenjava (npr. korenje, rdeča pesa, krompir): 50 min

Oglejmo si aparate, s katerimi lahko pripravljamo jedi z metodo sous vide. Kateri vam je ljubši?

S kombiniranimi parnimi pečicami in parnimi pečicami s posebnim programom sous vide:
Bosch vam ponuja paleto kombiniranih parnih pečic in parnih pečic s posebnim programom sous vide za nežno in zdravo pripravo jedi.

Na kuhalni plošči s posebnim aparatom za sous vide:
V vakuumski vrečki zaprta živila enostavno položite v običajen lonec z vodo in jih skuhajte na kuhalni plošči. Poseben aparat za metodo sous vide vam bo pomagal zagotoviti, da se ohrani točno določena temperatura.

3. Jed po kuhanju z metodo sous vide dodelajte.

Po kuhanju z metodo sous vide lahko jed dodelate. Da se doseže prave arome, je treba meso na hitro popeči na najvišji temperaturi. Popecite in začinite tudi zelenjavo. Ribe začinite po vašem okusu.

Voilà! Vaš vrhunski meni s petimi zvezdicami je pripravljen za postrežbo. Vaša družina in prijatelji bodo mislili, da ste goljufali, saj bo zrezek tako mehak in rožnat – a v resnici bo pripravljen z enostavno tehniko in s pomočjo, ki jo nudi Bosch.

Metoda sous vide ne pozna meja!

Vaša ustvarjalnost ne pozna meja. Z metodo kuhanja z vakuumiranjem lahko pripravite meso, ribe, perutnino, sadje in zelenjavo. Če imate dovolj časa, lahko načrtujete vnaprej in sous vide pripravite dan prej. Želene sestavine enostavno položite v vrečko, jo vakuumsko zatesnite in shranite v hladilnik. Naslednji dan vas bo pričakala s svežo vsebino, pripravljeno na kuhanje sous vide.

Vam kruli v želodcu in se vam cedijo sline? Preizkusite sous vide, pri čemer vam bo pomagal Bosch, tako da bodo jedi gotovo uspele tako, kot si želite. Ko enkrat preizkusite sous vide, gotovo ne boste več hoteli nazaj!

Kuhanje z metodo sous vide seveda ni edina možnost, ki jo za zagon vašega prehranjevalnega stila ponuja naš sistem za vakuumiranje svežih živil.