Mnogi se ne zavedajo, koliko hrane zavržejo. Količina hrane, ki se jo zavrže vsako leto, zadostuje, da bi z njo lahko nahranili skoraj 1 milijardo lačnih ljudi po svetu. Kaj lahko torej storite, da ne bi metali hrane stran? Bosch predstavlja 10 najboljših nasvetov, s katerimi se lahko izognete zavrženi hrani in poskrbite za urejeno ravnanje z živili od začetka do konca.
Opomnik z datumom
Ste pozabili, kdaj ste odprli steklenico mleka? Ko jo odprete, nanjo enostavno napišite datum. Tako boste preprečili tratenje ostankov hrane v že odprtih embalažah, steklenicah ali posodah.
Velikost je pomembna
Živila izmerite ali stehtajte, da dobite ustrezno količino za porcije, ki jih potrebujete. Verjetno vsi vemo, kako je, če skuhamo dvakrat več testenin, kot jih dejansko potrebujemo.
Prvi shranjeni, prvi porabljeni
Pomaga, če sveže kupljena živila zložite na zadnji del police, tako da najprej porabite starejša živila. To seveda velja tudi za hladilnik.
Nakupujte pametno
Pustite vašim možganom, da si odpočijejo – uporabite nakupovalni seznam in se prepričajte o tem, kaj dejansko že imate v shrambi. S tem se izognete prenapolnjeni shrambi, pri čemer z roki uporabe niste ravno najbolje seznanjeni.
Ledeno, ledeno, ledeno
Je kaj ostalo? Poskrbite, da živila, ki ostanejo, pravočasno zamrznete. Zamrzovanje prepreči nastanek škodljivih mikroorganizmov in razkrajanje hrane.
V kozarcu
Kuhinja brez kozarcev ni prava kuhinja Uporabite jih za vlaganje in konzerviranje. In mimogrede: kozarci so tudi lepa dekoracija za kuhinjo.
Primerni nadomestki
Včasih ni potrebe po neki posebni sestavini, če lahko zanjo v shrambi najdete primerno nadomestilo.
Olupki zelenjave
Ne zavrzite olupkov zelenjave – uporabite jih za pripravo okusne jušne osnove. Tako boste že imeli pripravljeno osnovo za naslenjo slastno juho.
Zamrznjena jušna osnova
Včasih potrebujete majhno porcijo omake. Ostanek omake zamrznite v avtomatu za led. To lahko nato kadar koli odmrznete in ponovno uporabite.
Ostanki kosila
Bodite ustvarjalni in pripravite en obrok, ki ga boste lahko porabili čez teden, na primer odlično azijsko jed z ananasom in rižem. To je popolna priložnost za sprostitev ustvarjalnosti. In za preprečevanje tratenja hrane.