Želite s hranilnimi snovmi bogatejši življenjski slog? S svojim hladilnikom Bosch ste že naredili veliko naložbo v dobro počutje. To pa zato, ker je način shranjevanja hrane ključen za ohranjanje svežine ter osnovnih vitaminov in mineralov. Zdaj pa poglejmo, kako to kar najbolje izkoristiti.
Ko gre za mikrohranila, je najboljše od njive do vilice. Razlog je v tem, da začne hranilna vrednost upadati kmalu po pobiranju. In v vročih razmerah lahko sveži izdelki izgubijo 70 % svojih vitaminov v dveh dneh 1 . Čeprav tega ne morete preprečiti, shranjevanje sadja in zelenjave na hladnem upočasni proces. Krajši ko je čas do trgovine – in vašega hladilnika – več dobrega dobite. Zato je vedno najbolje, da kupujete lokalne, sezonske pridelke in ne tiste, ki jih pošiljajo iz oddaljenih koncev sveta.
Neverjeten vonj? Pove vam o vsebnosti vitaminov. Ko sadje in zelenjava dozorevata, se poveča njuna antioksidativna in vitaminska vrednost. Vendar to ne pomeni, da ne smete kupiti zelenih pridelkov in jih pustiti, da dozorijo. Dobri primeri so marelice, avokado, banane, kivi, mango in paradižnik. Nasprotno pa nekatere stvari dozorijo samo na rastlini. Te zelenkaste jagode? Izgubljeni primer. Enako velja za vse jagodičevje, pa tudi za ananas, jajčevce, kumare, češnje, papriko, grozdje in citruse. Ne glede, ali kupite zrele sadeže ali jih pustite, da dosežejo polno slastnost doma, jih obvezno ohladite, ko so zreli.
Mnogi vitamini so topni v vodi in občutljivo reagirajo na visoke temperature in dolg čas kuhanja. Vitamin C, vsi vitamini skupine B in zlasti folna kislina so občutljivi na vročino. Zato so metode, pri katerih so čas kuhanja, temperatura in količina uporabljene vode čim nižji, na splošno bolj zdrave. Tukaj predstavljamo različne tehnike, ki ohranjajo hranila.
Kuhanje na pari so sanje vsakega, ki želi živeti zdravo. Kuhanje brokolija na pari pri temperaturi nad 100 °C ohrani do 54 % več hranilnih snovi in kar 10 % dodatnega vitamina C v primerjavi z običajnimi metodami kuhanja. 2 Vodna para poleg nežnega ohranjanja naravnih lastnosti vaše hrane ustvari tudi odlično teksturo. Vaše ribe bodo mehke in sočne, medtem ko bo zelenjava ostala sveža in hrustljava. Edina slaba stran je, da ne poudari okusov tako kot kuhanje z oljem. Na srečo obstaja preprosta rešitev – marinade, na primer žlica zeliščnega pesta ali lepljive omake teriyaki z nekaj limoninega soka. V skledi zmešajte zelenjavo in omako ter se prepričajte, da je vse dobro prekrito. In ne pozabite: vedno začinite s soljo in poprom po kuhanju na pari.
Pečice Bosch s funkcijo Steam Plus lahko kuhajo z vodno paro pri temperaturi do 120 °C. Vaše jedi bodo gotove v hipu – krompir je pripravljen do 35 % hitreje, stročji fižol in korenje pa sta lahko na vašem krožniku že v 50 % običajnega časa. 3 Tudi če vaša pečica nima te funkcije, lahko še vedno kuhate na pari. Tradicionalni glineni lonci, kot so tajine, cazuela, donabe ali römertopf, absorbirajo vodo in jo v pečici sproščajo kot paro.
Lahko pa uporabite tudi kuhalno ploščo. Dodati boste morali vložek za kuhanje na pari s posebno rešetko, ki obesi hrano nad vodno kopeljo, tako da se kuha v dvigajočih se pari. Voda naj bo globoka le 1–2 cm, da hrana v vložku ne pride v stik z njo, tudi ko začne vreti. Nato rahlo zmanjšajte temperaturo in tesno zaprite pokrov. Vaša hrana bo pripravljena v nekaj minutah.
2 Bosch Steam Function Plus v primerjavi s kuhanjem v vreli vodi, rezultati testa Univerze v Hohenheimu 5/2022 in 10/2022. 3 Steam Function Plus v primerjavi s paro 100 °C, laboratorijski test BSH.
Ali ste vedeli, da lahko svojo pečico ali kuhalno ploščo uporabljate kot notranji žar? Čeprav ne bi smelo biti dima – ali okusa po dimu – je vaša hrana kuhana na enaki intenzivni vročini. Zato je pomembno, da uporabljate posebne ponve za žar z režami. Te omogočajo kapljanje maščobe v nižjo posodo, da se ne vžge. Kanali v naši indukcijski plošči za peko za kuhalne plošče s FlexInduction ali CombiZone omogočajo nekaj podobnega. Kar koli že izberete, dobra novica je, da je takšno topljenje živalske maščobe zdrav način uživanja mesa. Prav tako je dobra možnost za zelenjavo, saj se bo večina vitaminov obdržala, dokler ne nastavite previsoke toplote. Polivanje zelenjave z oljčnim oljem bo tudi pomagalo zmehčati celične stene, sproščati več antioksidantov in pomagati pri absorpciji karotenoidov.
Zaradi intenzivne toplote je pečenje na žaru na splošno precej hitro. Da preprečite prijemanje hrane, jo morate pozorno opazovati in nekajkrat obrniti. Deli vaše zelenjave, ki so najbližje toploti, bi morali v hipu lepo zogleneti, medtem ko bo za večje, debelejše kose perutnine trajalo dlje. Če želite zagotoviti, da se v pečici spečejo brez da bi se zažgali, boste morali izbrati nižjo nastavitev in ponev za žar postaviti na drugo ali tretjo rešetko. S prilagoditvijo časa, temperature in položaja lahko meso pripravite tako, kot želite. Za "rare" ali "medium rare" pecite na žaru krajši čas pri visoki vročini. Nižje temperature in daljši čas bodo zagotovili, da pri rezanju govedine ali jagnjetine ni rožnate barve. Ista načela veljajo za žar ponev.
Pri praženju je morda veliko vročega zraka, vendar rezultati govorijo sami zase. Pri temperaturah 150 °C in več ta metoda kuhanja s suho vročino karamelizira in porjavi hrano, izboljša okuse in ustvari slastno skorjico. Izgube vitaminov, vključno z vitaminom C, so pri praženju minimalne, vendar lahko daljši čas kuhanja bolj vpliva na vitamine skupine B. S tem v mislih je bolje, da sestavine na kratko pražimo pri visokih temperaturah kot pa dlje časa. Še več, predvsem zelenjava lahko razpade, če jo pražimo predolgo.
Želite najboljšo pečenko? Živila, bogata z beljakovinami, kot so mesne, ribje in jajčne jedi, pa tudi zelenjava in krompir, so odlična pražena. Ker je porjavitev odvisna od vaše izbire olja, je to tudi ključnega pomena za uspešno pripravo jedi. Potrebujete nekaj z visoko dimno točko, ki ne vsebuje vode, da ne bo imela hrana grenkega in zažganega okusa, ali da ne bo prišlo do nastanka škodljivih kemikalij. Najboljši so ghee (prečiščeno maslo), avokadovo, sončnično, repično ali arašidovo olje. Vaša izbira živil za pečenje je veliko večja. Če ima vaša pečica funkcijo Perfect Roast, ne pozabite uporabiti sonde za meso, da boste natančno vedeli, kdaj je vaša jed popolnoma mehka.
Ali morate kuhati med tednom? Sotirajte! Vse, kar potrebujete za to preprosto tehniko na štedilniku, je plitva ponev, majhna količina olja ali maščobe in razmeroma visoka temperatura. Popolna je za zelenjavo, kot je ohrovt, saj ohranja močne antioksidante, ki bi se izgubili pri kuhanju na pari ali vrenju. Dobri kandidati so tudi gobe, bučke, korenje ter zelo sveže, čvrste ribe in koščki mesa. Izogibajte pa se praženju mletega mesa, ki mora biti dobro pečeno, da odstranite vse bakterije.
Sotiranje je preprosto, če upoštevate nekaj osnovnih napotkov. Za začetek hrano narežite na majhne trakove ali koščke. Nato segrejete maščobo. Ne pozabite, malo je veliko. Potrebujete le toliko, da namažete ponev. In ker je sotiranje proces z visoko temperaturo, uporabite samo maščobe in olja z zelo visokimi točkami dimljenja. Iz tega razloga maslo ni idealno in bo sončnično ali repično olje boljša izbira. Ko se olje segreje, dodamo sestavine, vendar ponve ne prenapolnimo. Raje pripravljajte manjše porcije naenkrat, da se hrana hitro in enakomerno skuha. Da bi to dosegli, boste morali hrano obračati, bodisi z lopatico ali z metanjem v zrak. To storite tako, da ponev potisnete stran od sebe in nato hitro povlečete nazaj, da vsebina poleti v zrak.
Morate hitro nahraniti – sebe ali druge? Težko je premagati kratke čase kuhanja v mikrovalovni pečici. Še več, ohranijo hranilne snovi, kot je vitamin C v zelenjavi ter antioksidante v gobah in česnu. Naše pečice Serie 8 se ponašajo s klasično mikrovalovno funkcijo za segrevanje kozarca mleka in jo inteligentno kombinirajo s konvencionalnimi načini gretja. Tako lahko hitro spečete ali pogrejete jed. Posledično vam bodo prihranili čas in elektriko – hkrati pa ohranili okus.
Ali ni cvrenje enako kot sotiranje? Res je, metodi sta si zelo podobni – za cvrtje v ponvi je celo uporabljena enaka minimalna količina olja kot za sotiranje. Toda ponev se segreje na nekoliko nižjo temperaturo. To pa zato, ker tako pripravljena hrana, vključno s piščančjimi prsmi, zrezki, svinjskimi kotleti in ribjimi fileji, ni bila razrezana in se večji kosi kuhajo dlje. Medtem pa ne želite zažgati zunanjosti. Kljub temu se prepričajte, da je olje še dovolj vroče, da lahko vlaga v hrani uide kot para. To je pomembno, da se olje ne vpije v hrano. In to velja tudi za druge vrste cvrtja, pri katerih se porabi več olja:
Plitko cvrtje zahteva malo več olja kot cvrtje v ponvi – dovolj, da doseže polovico stranic hrane. Nato morate jed obrniti, da bo pečena na obeh straneh.
Globoko cvrtje zahteva dovolj olja, da popolnoma potopi vse, kar kuhate. Jedi zato ni treba obračati.
Ker cvrtje na zraku ne samo dramatično zmanjša kalorije, ampak lahko tudi zmanjša nekatere druge škodljive učinke cvrtja hrane, je postalo zelo priljubljeno. Če ima vaša nova pečica Bosch funkcijo cvrtja na zraku, za pripravo krompirjevega ali svežega zelenjavnega čipsa sploh ne potrebujete dodatnega aparata. Preprosto položite na tanke rezine narezan krompir ali drugo korenasto zelenjavo na pladenj Air Fry & Grill, dodajte malo olja in izberite funkcijo Air Fry. Kmalu boste udobno hrustali pred televizijo.
Pozabite na mehko. Spoznajte hrustljavo zelenjavo.
Veste, da je dobra za vas, toda ali ste vi dobri do nje? Zelenjavo lahko hitro prekuhamo, ker je zelo občutljiva na vročino. Poleg tega, da postane neprijetno kašasta in razbarvana, se uniči tudi veliko zdravih hranil. Postrežba hrustljave, živahne zelenjave je prava izbira. Ne glede, ali vrete, kuhate na pari ali dušite, pozorno opazujte uro in barvo. Z našo pomočjo bo vsaka zelenjava okusna.
Za hrustljave cvetove brokolija jih bodisi vrite 10 do 15 minut, kuhajte na sopari 5 do 10 minut ali jih sotirajte 5 do 8 minut.
Narezano korenje.
Da korenje ohrani barvo, hranilne snovi in hrustljavost, ga bodisi vrite 5 do 10 minut, kuhajte na pari 4 do 5 minut ali sotirajte 3 do 4 minute.
Na četrtine narezani vijolični jajčevci.
Ohranite ta lep vijoličen odtenek tako, da vrete 5 do 10 minut, kuhate na pari 5 do 6 minut ali dušite 3 do 4 minute.
Narezana paprika.
Čeprav je čvrsta, se hitro zmehča. Za sladko poslastico sotirajte 2 do 3 minute, sicer pa vrite 4 do 5 minut ali kuhajte na pari 2 do 4 minute.
Špinača.
Listi morajo biti čvrsti. Sotirajte na česnu in olivnem olju 3 minute. Vrite samo 2 do 5 minut (voda ni zelena) ali kuhajte na pari 5 do 6 minut.
Narezane bučke.
Vedno sladke in nezahtevne za pripravo. Pražite 3 do 4 minute v ponvi, sicer pa skuhajte v loncu ali na pari 5 do 10 minut za popolne rezine v solati.
Listnata zelenjava (bok choy, ohrovt).
Stebla potrebujejo dlje časa kot njihovi listi, zato jih odrežite in stebla najprej kuhajte na pari 2 do 3 minute. Nato dodajte liste še za 3 minute.
Buče.
Izberite muškatne buče ali maslenke s sladkim, gladkim mesom ter jih pripravite kot bučke. Tako boste poudarili njihove naravne okuse.
Top 5 mitov o prehranjevanju.
Misija mogoče: razkrivamo resnico o nekaterih mitih glede o prehranjevanja. Je treba s paradižnika odstraniti pecelj? Lahko gobe ponovno segrejem? V kuhinjah je veliko prehranskih mitov. Ugotovite, kaj je res in kaj ne, da boste lahko varno pripravljali jedi in uživali v njih.
To je mit iz preteklosti. A kljub temu morate upoštevati nekaj pravil. Kuhano špinačo in gobe je treba hitro ohladiti, shraniti v hladilnik in pokriti ter pogreti največ enkrat. Dojenčki in malčki pogrete špinače ne smejo jesti. Zakaj? Ker se dober nitrat pri sobni temperaturi pretvori v nitrit, to pa lahko pri zelo majhnih otrocih povzroči zastrupitev s hrano.
Zeleni deli nezrelega paradižnika vsebujejo solanin. Manjše količine niso škodljive, a preveč solanina lahko povzroči glavobol in slabost. Večje količine so lahko tudi nevarne. Zato je vedno najbolje odrezati zelene dele ali počakati, da zeleni paradižniki dozorijo do rdeče barve.
Medtem ko sta sveže sadje in zelenjava seveda zelo popularna, ti pridelki pogosto prepotujejo zelo dolgo pot od polja do trgovine. Med potjo izgubijo veliko vitamina C. Stopnja svežine je odvisna tudi od časa, načina in temperature shranjevanja. Zamrznjena živila so pogosto zelo dobra alternativa, saj se jih zamrzne zelo hitro po pobiranju. To pogosto pomeni, da ohranijo več dobrih lastnosti, na primer vitamina C.
Priznajmo si, maščoba ima slab sloves, a to je zastarelo mišljenje, saj maščobo potrebujemo kot vir energije. Kljub temu poskušajte paziti, da jeste zdrave maščobe. Zelenjava je sestavljena iz več nenasičenih maščob in je primernejša od nasičenih živalskih maščob, Več kot ima živilo nenasičenih maščob, dragocenejše je. Mastne ribe, kot je losos, imajo na primer visoko vsebnost nenasičenih maščob in se uvrščajo med "dobra" živila, ki vsebujejo maščobo.
Pri pečicah in kuhališčih Bosch večerjo postrežemo na krožniku.
Uspeh je pečen.
Naše visoko zmogljive pečice zagotavljajo zanesljive popolne rezultate. Pecite, pražite, kuhajte v pari, celo z mikrovalovi – z aparatom, ki popolnoma ustreza vašim potrebam. Vključuje napredno konvekcijo, samodejno čiščenje in druge vrhunske funkcije.
Ste pripravljeni svoje sveže pridelke spremeniti v okusne jedi? Naše Bosch indukcijske, električne in odzračevalne kuhalne plošče omogočajo kuhanje svežih sestavin tako enostavno in intuitivno, kot če jih shranjujete v hladilniku.
Brez dvomov z vsemi podrobnostmi. Vnesite E-Nr. vašega modela v pomočnika aparata in pridobite vse pomembne informacije v zvezi z vašim specifičnim aparatom – od priročnikov z navodili do strokovnih nasvetov za odpravljanje težav in vzdrževanje.
1 Nemško zvezno združenje organizacij proizvajalcev sadja in zelenjave (Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e. V. – BVEO), 2016
Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.