Manj logistike za boljšo vitalno statistiko.

Ko gre za mikrohranila, je najboljše od njive do vilice. Razlog je v tem, da začne hranilna vrednost upadati kmalu po pobiranju. In v vročih razmerah lahko sveži izdelki izgubijo 70 % svojih vitaminov v dveh dneh 1 . Čeprav tega ne morete preprečiti, shranjevanje sadja in zelenjave na hladnem upočasni proces. Krajši ko je čas do trgovine – in vašega hladilnika – več dobrega dobite. Zato je vedno najbolje, da kupujete lokalne, sezonske pridelke in ne tiste, ki jih pošiljajo iz oddaljenih koncev sveta.

Svetlo bela kuhinja s hladilnikom v ozadju. Vidna je ena miza z dvema steklenicama mleka in ena z rdečim sokom. Okoli njih je zelenjava in sadje, nekaj jabolk, grozdje, zelena paprika, korenje in zelena solata. 

Zrel za uživanje.

Neverjeten vonj? Pove vam o vsebnosti vitaminov. Ko sadje in zelenjava dozorevata, se poveča njuna antioksidativna in vitaminska vrednost. Vendar to ne pomeni, da ne smete kupiti zelenih pridelkov in jih pustiti, da dozorijo. Dobri primeri so marelice, avokado, banane, kivi, mango in paradižnik. Nasprotno pa nekatere stvari dozorijo samo na rastlini. Te zelenkaste jagode? Izgubljeni primer. Enako velja za vse jagodičevje, pa tudi za ananas, jajčevce, kumare, češnje, papriko, grozdje in citruse. Ne glede, ali kupite zrele sadeže ali jih pustite, da dosežejo polno slastnost doma, jih obvezno ohladite, ko so zreli.

Razširite svoj kurikulum vitaminov.

Mnogi vitamini so topni v vodi in občutljivo reagirajo na visoke temperature in dolg čas kuhanja. Vitamin C, vsi vitamini skupine B in zlasti folna kislina so občutljivi na vročino. Zato so metode, pri katerih so čas kuhanja, temperatura in količina uporabljene vode čim nižji, na splošno bolj zdrave. Tukaj predstavljamo različne tehnike, ki ohranjajo hranila.

Kuhanje na pari.
Pečenje na žaru.
Praženje.
Sotiranje.
Mikrovalovna pečica.
Cvrtje.

Pozabite na mehko. Spoznajte hrustljavo zelenjavo.

Veste, da je dobra za vas, toda ali ste vi dobri do nje? Zelenjavo lahko hitro prekuhamo, ker je zelo občutljiva na vročino. Poleg tega, da postane neprijetno kašasta in razbarvana, se uniči tudi veliko zdravih hranil. Postrežba hrustljave, živahne zelenjave je prava izbira. Ne glede, ali vrete, kuhate na pari ali dušite, pozorno opazujte uro in barvo. Z našo pomočjo bo vsaka zelenjava okusna.

Top 5 mitov o prehranjevanju.

Misija mogoče: razkrivamo resnico o nekaterih mitih glede o prehranjevanja. Je treba s paradižnika odstraniti pecelj? Lahko gobe ponovno segrejem? V kuhinjah je veliko prehranskih mitov. Ugotovite, kaj je res in kaj ne, da boste lahko varno pripravljali jedi in uživali v njih.

Svetel pult z gobami in sito, napolnjeno s sveže opranimi listi špinače.

Je nevarno ponovno segreti špinačo in gobe?

To je mit iz preteklosti. A kljub temu morate upoštevati nekaj pravil. Kuhano špinačo in gobe je treba hitro ohladiti, shraniti v hladilnik in pokriti ter pogreti največ enkrat. Dojenčki in malčki pogrete špinače ne smejo jesti. Zakaj? Ker se dober nitrat pri sobni temperaturi pretvori v nitrit, to pa lahko pri zelo majhnih otrocih povzroči zastrupitev s hrano.

Različne sorte paradižnika na svetlem pultu.

So zeleni deli pardižnika strupeni?

Zeleni deli nezrelega paradižnika vsebujejo solanin. Manjše količine niso škodljive, a preveč solanina lahko povzroči glavobol in slabost. Večje količine so lahko tudi nevarne. Zato je vedno najbolje odrezati zelene dele ali počakati, da zeleni paradižniki dozorijo do rdeče barve.

Različno sadje, zamrznjeno v ledenih kockah na svetlem pultu.

Je sveže vedno najbolje?

Medtem ko sta sveže sadje in zelenjava seveda zelo popularna, ti pridelki pogosto prepotujejo zelo dolgo pot od polja do trgovine. Med potjo izgubijo veliko vitamina C. Stopnja svežine je odvisna tudi od časa, načina in temperature shranjevanja. Zamrznjena živila so pogosto zelo dobra alternativa, saj se jih zamrzne zelo hitro po pobiranju. To pogosto pomeni, da ohranijo več dobrih lastnosti, na primer vitamina C.

Različni izdelki z zdravo vsebnostjo maščob, kot so losos, olivno olje, avokado, orehi in drugi, razporejeni na svetlem pultu.

So maščobe vedno slabe?

Priznajmo si, maščoba ima slab sloves, a to je zastarelo mišljenje, saj maščobo potrebujemo kot vir energije. Kljub temu poskušajte paziti, da jeste zdrave maščobe. Zelenjava je sestavljena iz več nenasičenih maščob in je primernejša od nasičenih živalskih maščob, Več kot ima živilo nenasičenih maščob, dragocenejše je. Mastne ribe, kot je losos, imajo na primer visoko vsebnost nenasičenih maščob in se uvrščajo med "dobra" živila, ki vsebujejo maščobo.

Pri pečicah in kuhališčih Bosch večerjo postrežemo na krožniku.

Uspeh je pečen.

Naše visoko zmogljive pečice zagotavljajo zanesljive popolne rezultate. Pecite, pražite, kuhajte v pari, celo z mikrovalovi – z aparatom, ki popolnoma ustreza vašim potrebam. Vključuje napredno konvekcijo, samodejno čiščenje in druge vrhunske funkcije.

Odkrijte naše pečice

Iz hladilnika v ponev.

Ste pripravljeni svoje sveže pridelke spremeniti v okusne jedi? Naše Bosch indukcijske, električne in odzračevalne kuhalne plošče omogočajo kuhanje svežih sestavin tako enostavno in intuitivno, kot če jih shranjujete v hladilniku.

Odkrijte naše kuhalne plošče

Imate še vprašanja? Imamo odgovore.

Obveščeni s točnimi podatki.

Vnesite svojo E-Nr. in prenesite priročnik za vaš aparat, da boste imeli vse podatke o vašem aparatu na dosegu roke.

Prenesite priročnik

Zatrite klice.

Higiena živil se začne s higieno hladilnika. Naučite se, kako vaš aparat ohraniti brezhibno čist in sveže dišeč.

Odkrijte več

Servisni pomočnik Bosch.

Brez dvomov z vsemi podrobnostmi. Vnesite E-Nr. vašega modela v pomočnika aparata in pridobite vse pomembne informacije v zvezi z vašim specifičnim aparatom – od priročnikov z navodili do strokovnih nasvetov za odpravljanje težav in vzdrževanje.

Na servisnega pomočnika

Izpolnjuje merila za uničevanje bakterij.

Boljša higiena poskrbi za boljšo kuhinjo. Z našimi čistilnimi sredstvi, varnimi za hrano, so vsi koti vašega hladilnika brez madežev in brez mikrobov.

Na čistilna sredstva

1 Nemško zvezno združenje organizacij proizvajalcev sadja in zelenjave (Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e. V. – BVEO), 2016

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.