Če želite uživati čim več vitaminov in mineralov, poskušajte izbrati lokalno pridelano ter sezonsko in sveže sadje in zelenjavo. Upad količine vitaminov se prične takoj, ko je pridelek utrgan, zato vam čim krajša pot, ki jo morajo ti prepotovati do vaše mize (ali hladilnika) zagotovi večjo količino vitaminov.
Ohranite vitamine. Z enostavnimi triki in svežino.
Sadje in zelenjava sta ključna oskrbovalca naših teles z vitamini. A kaj točno morate vedeti pri nakupovanju in shranjevanju, da bi čim dlje časa ohranila čim več ključnih vitaminov? In zakaj je treba s svežimi živili ravnati še posebej nežno? Tukaj podajamo nekaj idej, kako kar najbolje izkoristiti vaše vitaminske bombe.
Vitamini ne marajo potovanj.
Sveže ali zamrznjeno? Kaj je bolje?
Nekaj mora biti jasno: načeloma je vedno bolje, da zelenjavo, sadje, ribe in meso tedensko kupujete na lokalni tržnici. To je najboljši vir večine regionalnih in predvsem svežih pridelkov. Kljub temu so zamrznjeni izdelki še vedno precej dobra alternativa svežim. Zakaj? Običajno so zamrznjeni takoj, ko se jih pobere, po zaslugi česar se v njih ohrani maksimalna vsebnost vitaminov, in pogosto ne potujejo daleč in niso shranjeni dolgo časa. To pomeni, da pogosto vsebujejo več vitaminov od svežih sestavin.
Ohranite vitamine.
Zelenjavo je treba kuhati čim bolj nežno in najraje ne pri zelo visoih temperaturah, tako da se vitamini ohranijo. Vitamin C je še posebej občutljiv na toploto. Za zelenjavo s krajšim časom kuhanja, kot je korenje, zeleni fižol, paprika, blitva ali špinača, je blanširanje odlična ideja. Še en odličen način za pripravo zelenjave je kuhanje s paro oziroma priprava na pari nad vodo, ki vre. Kuhanje zelenjave v voku, npr. gob, bučk, čebule, sladke koruze, jajčevcev, brokolija in številnih drugih vrst, je tudi precej enostavno. Dolgo kuhanje, vrenje, peka v pečici in dušenje pa predstavljajo resnične ubijalce vitaminov.
Zrelo ali nezrelo?
Zrelo sadje ima najvišjo vsebnost vitaminov in najboljšo aromo. Številne sadeže se pobere, preden dozorijo. Vi pa jih lahko kupite in jih odnesete domov. Pomislite na marelice, avokado, banane, kivi, mango ali paradižnik. Prepričajte se le, da sadeži niso poškodovani, saj se sami ne bodo popravili. Sorte sadja in zelenjave, ki jih je dobro kupiti, ko so pridelki že popolnoma zreli, so ananas, jajčevci, jagodičevje, kumare, češnje, paprika, grozje in citrusi.
Jabolko na dan.
Večina vitaminov in mineralov v sadju in zelenjavi se med kuhanjem izgubi. Zato je smiselno jesti surovo sadje, kadar je le možno. Tako bodo jabolka imela znatno več vitamina C, magnezija, kalija, železa in folne kisline kot na primer shranjena jabolčna čežana. Še posebej dragocen je pri številnih sortah sadja olupek. Jabolko ima na primer v olupku med 2- do 10-krat več vitaminov kot v samem mesu.
Dolga, daljša, najdaljša svežina.
Če jih ne shranimo pravilno, lahko sadje in zelenjava hitro izgubita številna pomembna hranila. Prepričajte se, da je vaš hladilnik nastavljen na ustrezno temperaturo. Krompir je treba na primer shraniti na hladnem, a ne v hladilniku. Tehnologija Bosch VitaFresh Pro v vašem hladilniku ohrani svežino sadja in zelenjave do trikrat dlje*. Sadje, zelenjavo in meso shranite v predalih Vitafresh, ki so namenjeni prav temu, in ne v drugih delih hladilnika.
* za hladilnike s tehnologijo VitaFresh Pro