Ko gre za pravilno uporabo hladilnika za shranjevanje svežega sadja in zelenjave, večina ve, da nizke temperature pomagajo ohraniti daljšo svežino živil. Kljub temu se jih malo zaveda, da je vlažnost še en pomemben dejavnik za podaljšanje roka trajanja vašega sadja in zelenjave.
Tukaj je hiter priročnik za lažje razumevanje predalov za uravnavanje vlažnosti v vašem hladilniku:
Kaj so predali za uravnavanje vlažnosti?
Ko se topel zrak dviga in hladen spušča, zrak v notranjosti hladilnika konstantno kroži. Predal za uravnavanje vlažnosti je poseben predal, ki vam omogoča, da uravnavate stopnjo notranje vlažnosti, tako da omejite ali omogočite izmenjavo zraka med predali in drugimi predeli hladilnika.
Uporaba nastavitve za visoko vlažnost
Nastavitev visoke vlažnosti je odlična za listnato zelenjavo, ki hitreje izgubi vlago, saj predal zagotavlja konstantno stopnjo vlažnosti in s tem manj stresa za zelenjavo. To nastavitev se uporablja tudi takrat, ko je v predalu shranjenega malo sadja in zelenjave.
Ko je odprtina v predalu za uravnavanje vlage zaradi omejevanja izmenjave zraka zmanjšana, se zrak in vlaga zadržita v predalu To pripomore k temu, da shranjeno sadje in zelenjava ostaneta čvrsta, sočna in sveža dlje časa.
Nastavitev za suho ozračje
Nastavitev za suho ozračje se uporablja, ko je v predalu shranjenega veliko sadja in zelenjave, da se prepreči kopičenje prekomerne vlage in pospešeno kvarjenje. Ko je odprtina v predalu za uravnavanje vlage razprta z namenom omogočanja izmenjave zraka, lahko zrak in vlaga uhajata iz predala.
Ne glede na vlažnost, se nekaterih vrst sadja in zelenjave ne shranjuje v hladilniku.
Nekateri tropski in substropski sadeži in zelenjava so občutljivi na hladne pogoje – da bi čim bolj ohranili njihovo kakovost in okus, jih shranite izven hladilnika na temperaturi med 8 – 12°C stopinj.
Sadje: ananas, banane, avokado, papaja, citrusi, mango in lubenica.
Zelenjava: kumare, jajčevci, paprika, stročji fižol, buča, paradižnik in krompir.