Zabave so zabavne, a kot gostitelji imamo s tem veliko dela. Kako kar najbolj zmanjšati stres in pri tem poskrbeti za čim večji užitek? Vnaprejšnje načrtovanje je vaš najboljši prijatelj. Manj časa, kot boste preživeli v kuhinji, več časa boste lahko posvetili ljudem, ki jih imate radi. Ti nasveti in triki vam bodo v pomoč pri profesionalni organizaciji druženja, ki bo povsem brez stresa.
Z načrtovanjem začnite zgodaj
8 - 6 tednov vnaprej: izberite datum. Če boste prilagodljivi, boste gotovo našli datum, ki najbolje ustreza večini ljudi, če ne celo vsem.
Sestavite raznolik seznam gostov. Najboljše zabave z večerjo so tiste, kjer so gostje različnega izvora in imajo različne interese.
Izberite vabila za zabavo. Z izbiro individualnega dizajna boste pričarali atmosfero za vašo zabavo, pa naj gre za sofisticirano ali neformalno druženje, posebno priložnost ali kaj drugega. Ne pozabite vključiti kontaktnih podatkov, kot je vaša telefonska številka, elektronski naslov, naslov in po potrebi datum, do katerega vam morajo gostje potrditi udeležbo. Tako boste lažje načrtovali količino hrane in pijače, ki jo boste potrebovali.
Pripravite meni, ki bo goste navdušil
4 tedne prej: odločite se, s čim boste postregli, in pripravite testni obrok, da se prepričate, da gre vse kot po maslu. Vaša družabna večerja naj ne bo priložnost za preizkušanje novih stvari. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem, goste povprašajte po alergijah, intolerancah in drugih prehrambenih omejitvah, da boste lahko pripravili meni, ki bo ustrezal vsem.
Ko je meni določen, preverite, če imate na voljo ustrezno posodo. Za predjed uporabite lepo servirno posodo, posebno košaro za kruh, majhne sklede za maslo itd. Si želite nekoliko več raznolikosti? Lahko se odločite za nenavadno servirno posodo. S kombinacijo modernih in starinskih elementov lahko prav tako ustvarite bolj zanimivo dekoracijo.
Izberite aperitiv in digestiv, alkoholne in brezalkoholne variante ter skušajte imeti na voljo več opcij. Niste strokovnjak za vino? Vprašajte za nasvet, katero vino bi bilo primerno, in se pozanimajte, kateri kozarci pašejo zraven.
Za sladkosnede. Le kaj je bolje za zaključek večera kot odlična sladica? Recimo hrustljavo-kremast crème brûlée ali sadno-medena sirova torta z malinami.
Razmislite o dekoraciji in posodi
2 tedna prej: razmislite o dekoraciji. Če potrebujete nekaj elementov, ki pritegnejo pogled, ni treba kupiti dragih stvari. Za dekoracijo, ki jo oblikujete sami, je na voljo veliko kreativnih in dobrih idej.
Prepričajte se, da imate dovolj posode, kozarcev, vilic in ostalega pribora.
Vedno je dobro imeti lepo urejeno in čisto mizo, če gostimo ljudi iz različnih vetrov.
Zdaj je tudi primeren čas, da gostom pošljete opomnik za zabavo.
Pripravite popoln sedežni red in seznam pesmi, ki bo pričaral vzdušje.
1 teden prej: pomislite na osebnosti vaših gostov in poskušajte sedežni red urediti tako, da moški in ženske izmenično sedijo eden poleg drugega, s čimer boste spodbudili pogovor. Poskrbite, da bodo vsi imeli dovolj prostora.
Če ga še nimate, pripravite seznam priljubljenih pesmi. A z glasbo ne preglasite zanimivih pogovorov ob večerji.
Pojdite po nakupih
3 dni prej: čim več živil kupite vnaprej in pripravite seznam stvari, ki jih morate kupiti sveže, na primer ribe, meso, kruh, zelenjava, sadje in rože.
Kar je le možno, naredite dan prej
1 dan prej: pripravite dekoracijo, mizo in kuhinjo. Razmislite, kaj vse lahko storite že prej, da boste kot gostitelj nato manj pod stresom. Če mora vaša sladica vsaj nekaj ur počivati, je najbolje, da to storite čez noč.
S kuhanjem začnite zgodaj
Na dan zabave: razmislite, koliko časa boste potrebovali za pripravo vseh jedi, in temu dodajte eno uro. Če gre kaj narobe, je dobro, da imate na voljo nekaj dodatnega časa.
Zdaj je čas za zaključno dekoracijo ter pripravo prigrizkov in pijače. Lahko tudi zatemnite luči in pričnete s predvajanjem glasbe.
Postaja s pijačo – kjer si lahko gostje ob prihodu sami postrežejo – olajša vaše delo. Vključite alkoholne in brezalkoholne pijače ter led in razne pripomočke. Ne pozabite na vodo.
Pozdravite goste in - zabava se lahko prične.
Čas za zabavo: počakajte, da pridejo vsi gostje, in jim dajte čas, da se sprostijo. Nato pričnite s postrežbo aperitivov. Prihajajoče goste jasno usmerite, za tiste, ki pridejo zgodaj, pa prihranite majhna opravila.
Dober pogovor predstavlja osnovo vaše družabne večerje. Goste med seboj predstavite ter za vsakega dodajte pozitiven in zanimiv komentar. S tem poskrbite, da se gostje lažje pričnejo pogovarjati med seboj in se izognejo neprijetni tišini.
Premik na drugo mesto omogoči gostom, da pretegnejo noge in zamenjajo sogovornike. Zato imejte aperitiv v dnevni sobi, večerjo v jedilnici, digestiv pa na balkonu.
Naredili ste vse, kar ste lahko, zdaj se le prepustite in uživajte. Nenazadnje ste na zabavi! Pozabite na željo po popolnosti. Popolnoma v redu je, če ni vse popolno.