Sestavine:

Piškotno dno:
150 g maslenih piškotov petit beurre
80 g masla

Mehka karamela vsebuje:
100 g mehkih karamelnih bombonov
4 žlice sladke smetane

Prva krema:
400 ml sladke smetane
150 g turškega medu (midva sva uporabila takega z arašidi)
4 listi želatine

Druga krema:
150 g mehkih karamelnih bombonov
400 ml sladke smetane
4 listi želatine

Čokoladna glazura:
200 g mlečne čokolade
50 ml sladke smetane
nesoljeni praženi arašidi

Priprava:

Piškotno dno:

Piškote zmeljite in jih prelijte ter pomešajte s stopljenim maslom. Na podstavek za torto postavite tortni obroč in ob njegovo dno potisnite piškote. Razporejeni naj bodo enakomerno.

Karamelna plast:

V karamelni plasti in karamelni kremi lahko uporabite doma narejeno karamelo, če imate čas in voljo. Lahko pa uporabite mehke karamelne bombone.
Bombonom dodajte štiri žlice sladke smetane in jih s kozico pristavite na srednji ogenj. Ko se raztopijo, dobljeno karamelno zmes zlijte na piškotno dno. Pazite, da je ne nanesete povsem do roba, saj bo drugače tekla ven in vam pokvarila izgled tortice.

Krema iz turškega medu:

Turški med nalomite v kozico in ga skupaj s 100 ml sladke smetano raztopite nad srednjim ognjem. Ko se turški med povsem raztopi, dodajte še namočene in ožete liste želatine. Nad ognjem mešajte, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
Turški med v kozici stopite s sladko smetano in ko je ves stopljen, dodajte namočeno ožeto želatino in segrevajte toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.
Preostalih 300 ml sladke smetane stepite do čvrstega, nakar k njej primešajte malce skoraj ohlajeno zmes iz turškega medu.
Kremo enakomerno nanesite na karamelno plast nastajajoče torte, ki jo nato postaviš na hladno.

Krema iz karamele:

Mehke karamelne bombone položite v 50 ml sladke smetane in segrevajte, dokler se ne raztopijo. Dodajte namočene in ožete liste želatine ter mešajte, dokler se povsem ne razpustijo.
Preostalih 350 ml sladke smetane stepite nato k njej nežno vmešajte malce ohlajeno karamelno zmes. Dobljeno slastno kremo nanesite na kremo iz turškega medu, nadebudno tortico pa brž pospravi nazaj v hladilnik.

Čokoladni preliv:

Torto je potrebno še zaključiti in tega se lotite s topljenjem mlečne čokolade v sladki smetani. Dobljeno čokoladno zmes malce ohladite, nato z njo prelij zadnjo kremo, ko je torta še v obodu. Po vrhu potresi nesoljene pražene arašide.

Ko zaključite, torto za 6 ur postavite v hladilnik.

Recepti pripravila: Midva kuhava