Sestavine za štiri porcije
2 korenčka
1 čebula
4 stroki česna
1 vejica rožmarina
1/2 šopka timijana
1 kg paradižnika
4 jedilne žlice oljčnega olja
850 g telečjega bočnika
Sol in poper
200 ml rdečega vina
200 ml goveje jušne osnove
2 jedilni žlici hladnega masla
Gremolata
1 bio pomaranča
2 stroka svežega česna
1 šop peteršilja
3 jedilne žlice oljčnega olja
2 jedilni žlici krušnih drobtin
Priprava
Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: 90 min
Olupite korenje, čebulo in česen ter na drobno nasekljajte. Listje timijana strgajte s stebel in jih nasekljajte skupaj z rožmarinom. Operite in narežite paradižnike ter. V litoželeznem loncu segrejte 2 jedilni žlici oljčnega olja, teletini dodajte sol in poper in pecite na visoki temperaturi. Meso vzemite iz lonca, nato v njem 3 do 4 minute pražite korenje, čebulo in česen, da dobijo barvo – po potrebi dodajte še nekoliko oljčnega olja. Povrhu zložite teletino, prelijte s polovico rdečega vina, pustite, da zavre in postopek ponovite z drugo polovico. Dodajte narezane paradižnike in govejo jušno osnovo. Meso naj se nato v pokritem loncu z lahnim vrenjem kuha 80 minut.
Naribajte lupino pomaranče za gremolato, odtrgajte liste peteršilja in jih nasekljajte skupaj s česnom. V majhni ponvi segrejte olje, prepražite krušne drobtine, jih zmešajte s preostlimi sestavinami ter začinite s soljo in poprom.
Iz omake odstranite popolnoma skuhane kose teletine, meso odstranite s kosti, ga narežite na manjše kose in ponovno vmešajte v omako. Po vašem okusu lahko iz kosti odstranite kostni mozeg in ga dodate omaki. Dodajte maslo, začinite in ohranite na toplem.
V velikem loncu zavrite krop, testenine skuhajte "al dente" v skladu z navodili na embalaži ter jih odcedite, pri čemer jih ne izpirajte s hladno vodo, in jih nato vmešajte v omako.
Postrezite z gremolato s krušnimi drobtinami.