"Ah, ko gre za piknik, sem le za doma marinirano meso in ribe." – no, to lahko rečete sosedom. Niste tako domišljava oseba? Ni problema, naslednji napotki za mariniranje vam bodo kljub temu všeč. Tu je vse, kar morate vedeti o tej priljubljeni tehniki, s pomočjo katere boste kar najbolje izkoristili letošnjo sezono peke na žaru. Vse, kar potrebujete, da bi bili videti in se počutili kot profesionalci, je ustrezna oprema – in nekaj znanja. Z mariniranjem mesa in rib, preden jih postavite v pečico ali na žar, se razvijejo različni odtenki okusov sestavin. Najbolje je, da se marinado naredi vnaprej. Kot številne kulinarične tehnike tudi mariniranje izhaja iz francoske kuhinje – beseda prihaja iz francoske besede "mariner", kar dobesedno pomeni "namakati v soli". Dandanes sol nikakor ni edina stvar, ki jo lahko uporabite za zagotovitev odličnega okusa mesa in rib. Marinade imajo običajno kislo (npr. limonin sok ali kis) ali encimsko osnovo (npr. ananas ali ingver), dopolnjeno z olji, zelišči in drugimi začimbami.

Ostanite mirni.

Sestavine niso edine, ki so s časom postale bolj raznolike, enako velja tudi za opremo. Ste kdaj slišali za mariniranje v vakuumskih pogojih? Veliko lažje je, kot si mislite, in obenem pospeši postopek mariniranja: pomislite, marinirane jedi še isti dan! Sistem Bosch za vakuumiranje svežih živil vam ponuja enostavno orodje za izsesavanje zraka iz vaše posode z marinado. Z enostavno vakuumsko črpalko, s katero je opremljen palični mešalnik Bosch, lahko zanesljivega kuhinjskega pomočnika kaj hitro spremenite v napravo za vakuumiranje. Po pripravi marinade vklopite mešano nogo z vakuumsko črpalko in mešalnik spremenite v napravo za vakuumiranje – tako preprosto je! Ta kuhinjski pomočnik, ki združuje dva aparata v enem, poskrbi za izjemno hiter in enostaven postopek – poleg tega vam na koncu ne bo ostalo veliko za počistiti. Za pripravo marinade vam ni več treba razmišljati dan pred piknikom. Posode, v kateri je marinirana hrana, enostavno vakuumsko zatesnite in jih shranite v hladilnik – in čez nekaj ur že lahko pričnete s peko na žaru. Le nekaj ur? Tako je! Po zaslugi pogojev, ki so pod običajnim atmosferskim tlakom, pričnejo ribe in meso začimbe in okuse marinade nenudoma vpijati, tako da postopek mariniranja poteka veliko hitreje.

A najprej, marinada!

Kar po vrsti: pred pričetkom vakuumiranja in shranjevanja se vprašajmo, kako pripraviti okusno marinado, ki popolnoma dopolnjuje vaše priljubljene ribe ali meso? Vakuumski palični mešalniki in mešalniki Bosch vam omogočajo, da ustvarite vse vrste gladkih omak, smoothijev in marinad – in še veliko več. S paličnim mešalnikom lahko režete in mešate vse vaše priljubljene sestavine – naj bodo to sveža zelišča, cela poprova zrna ali semena, različne omake ali sokovi – in ustvarite popolno marinado za vašo jed dneva.

Kakor koli že: vakuumiranje vam omogoča, da ste bolj spontani kot kdaj koli prej, saj mariniranje poteka veliko hitreje kot običajno – tako vam o tem ni treba razmišljati že dan pred piknikom. Meso ali ribe skupaj z marinado enostavno položite v posodo za vakuumsko shranjevanje in s pomočjo sistema Bosch za vakuumiranje svežih živil izsesajte zrak. Meso bo še isti dan marinirano in pripravljeno na uporabo. Upoštevajte le, da se z vakuumiranjem razvijejo bolj intenzivni okusi in arome zelišč, tako da morda omejite uporabo česna in čilija – pozor, vroče!

Odprimo posodo: čas je za dobre stvari.

Na koncu je pri postopku mariniranja ključnega pomena shranjevanje. Na srečo vam sistem Bosch za vakuumiranje svežih živil nudi popolne posode za shranjevanje mariniranih živil. Poleg tega so posode za vakuumsko shranjevanje izdelane iz tritana, ki ne vsebuje BPA, odporne na vonj in okus ter primerne za pomivanje v pomivalnem stroju.

Če si radi privoščite dober zrezek, boste morda uživali v tem mariniranem bržolnem zrezku – če pa niste ravno ljubitelji mesa, poskusite marinirano zelenjavo – jajčevci so po mariniranju odličnega okusa (za 4 porcije):

Marinada za bržolni zrezek.

60 ml vode
25 ml temne sojine omake
75 ml bourbon viskija
2 žlici worcesterske omake
2 čajni žlički limoninega soka
1 žlica rjavega sladkorja

Poleg tega imejte pri roki nekaj soli, črnega popra in muškatnega oreščka, s katerimi jed začinite pred postrežbo.

Marinirana zelenjava.

600 g jajčevcev
4 lovorjevi listi
300 ml belega vinskega kisa
150g soli
1 čili ali kajenski poper
¼ čajne žličke origana
200 ml oljčnega olja
750 ml vode
5 poprovih zrn

1. Jajčevce operite, olupite in narežite na 2-3 cm debele rezine. Rezine posujte z obilo soli, da spustijo grenkobo. Nato jih pokrijte in pustite počivati 2 uri.
2. Jajčevce nato temeljito izperite, da odstranite sol. Nato jih popivnajte do suhega in narežite v paličice.
3. Za marinado v ponvi zavrite vodo, lovorjeve liste, kis in čili, pri čemer uporabite nastavitev 5 za približno 7 minut. Dodajte jajčevce, nastavitev znižajte na 4 ali manj ter kuhajte približno 3½ minute.
4. Jajčevce pokrijte in pustite, da se 12 ur namakajo v marinadi – ali 6 ur v vakuumskih pogojih. Nato jih odcedite in postavite v posodo.
5. Za aromatizirano olje olupite stroke česna, jih fino nasekljajte in v posodi skupaj zmešajte z origanom, oljem in sveže mletim poprom.
6. Aromatizirano olje prelijte po jajčevcih.

Nasvet: Marinirane jajčevce postrezite z opečenim kruhom.

Zdaj potrebujete le še dobro družbo in vreme, primerno za piknik – dober tek! Potrebujete dodaten navdih, kako s sistemom Bosch za vakuumiranje dati nov zagon vašemu prehranjevalnemu slogu? Oglejte si našo spletno stran in odkrijte nove načine, kako ceniti hrano.