Brokoli ima visoko prehransko vrednost, saj vsebuje veliko beljakovin, ogljikovih hidratov, vlaknin, vsebuje pa tudi veliko rudnin in vitaminov ter antioksidante, karotenoide, ki varujejo oči ter sulforadane, ki so izredno močni aktioksidanti. Kljub temu pa ima nizko energijsko vrednost, zato ga imajo radi tudi tisti, ki pazijo na vnos kalorij.

Brokoli je v celoti užiten - tudi steblo. ne zavrzite ga! Poglejte si nekaj predlogov, kako ga lahko uporabite.

Rezanci iz stebla brokolija

Sestavine (za 4 osebe):

  • 4 velika stebla brokolija
  • 2 žlici praženih sezamovih semen

Marinada:

  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlica sojine omake
  • 2 stroka česnja
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 žličke mlete paprike

Operite stebla brokolija in obrežite konce.

S spiralnim rezalnikom zelenjave narežite na rezance (ali jih lahko obrijete z lupilcem za korenje). V veliko posodo za mešanje položite rezance.

V manjši skledi zmešajte sezamovo olje, jabolčni kis, kokosove aminokisline ali sojino omako, ingver, sol, poper in kosmiče rdeče paprike.

Pokapajte brokolijeve rezance in premešajte, da se združijo. Potresemo s sezamovimi semeni.

Solata iz brokolijevih stebel

Sestavine:

  • 5 srednje velikih brokolijevih stebel
  • 1/4 šalčke svežih listov peteršilja
  • 1/4 šalčke parmezana

Preliv:

  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • sok ene limone
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra

Pripravite si sestavine.

Stebla olupite in narežite na tanke rezine ter zmešajte s peteršiljem.

Pripravite preliv in ga prelite preko brokolija in peteršilja.

Dodajte svež poper in parmezan.

Humus iz brokolijevih stebel

Sestavine:

  • 2 skodelici olupljenih in narezanih brokolijevih stebel
  • 1-2 stroka česna
  • 1/4 skodelice tahinija
  • sok 1 limone
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1/2 skodelice narezanih zelišč (timijan, origano, ...)
  • 1/2 žličke soli

Pripravite si sestavine.

Stebla olupite in kuahte 5 minut v vreli vodi.

Vse sestavine vstavite v sekljalnik in jih sesekljajte toliko časa, da se vse sestavine povežejo v enotno zmes.

Poskusite in dodajte začimbe po svojem okusu.