Permasveže iz permafrosta.
Pri temperaturah krepko pod ničlo se naravni procesi, ki povzročajo kvarjenje hrane, ustavijo. Posledično se vaši sveži izdelki ohranijo dlje časa. Ko pa živila odmrznete, so ti izdelki prav tako pokvarljivi kot prej in jih je treba hitro porabiti.
Več
Hladna dejstva.
Spoznajte osnove zamrzovanja in nikoli ne naredite napake pri zamrznjeni hrani. Dobra novica je, da se hrana, ki je pravilno zamrznjena pri -18 °C, ne bo nikoli pokvarila, zato je vedno varna za uživanje. Toda morda ne boste želeli, če je kašasta in manj okusna. To se zgodi, ker se voda pri zamrzovanju razširi, kar povzroči, da celice hrane počijo in omogočijo vlagi, da uide. To je tudi razlog, zakaj nekatera hrana zamrzne bolje kot druga. Tudi takrat boste z nekaj triki v zamrzovalniku zagotovili, da sveži izdelki med tem postopkom ne izgubijo svojega okusa.
Praviloma po odtajanju ne smete ponovno zamrzniti. Če se želite izogniti odmrzovanju celega zavitka mletega mesa zaradi ene same porcije, hrano razdelite na majhne količine, kot na primer:
- Jušne osnove, juhe in sesekljana zelišča: uporabite model za led. Kocke se hitro odmrznejo in izberete jih lahko točno toliko, kot jih potrebujete.
- Zelenjava: izberite vrečke za zamrzovanje z zadrgami ali sponkami za zapiranje.
- Juhe in enolončnice: zaprte steklene posode so dobra izbira.
Več
Katera živila so všeč zamrzovalniku?
Uspešno lahko zamrznete pekovske izdelke, sveže ribe in morske sadeže, meso, divjačino, perutnino, zelenjavo, sadje, zelišča, jajca brez lupine, mlečne izdelke, pripravljene jedi in ostanke, kot so juhe, enolončnice, kuhano meso in ribe, krompirjeve jedi, sufleje in sladice. Ne pozabite ohladiti novih predmetov, preden jih daste v predelek, da ne povišajo temperature in povzročijo, da se drugi predmeti začnejo odmrzovati.
Več
Zrakotesno preprečuje ozebline.
Sveže, nepredelano meso in ribe dobro zamrznejo. Ne pozabite le, da je bolje, da to storite takoj, ko ga prinesete domov iz trgovine. Za najboljše rezultate ga nežno posušite, da preprečite nastajanje ledenih kristalov, ki povzročijo opekline v zamrzovalniku. Ker želite čim manj zraka okoli mesa, priporočamo, da kose odstranite iz njihove embalaže in jih daste v vrečko za zamrzovanje. Nato jo lahko zvijete ali iztisnete zrak. Še bolje, vakuumsko zaprite svoje beljakovine.
Tutti frutti vse leto.
Ko gre za sadje in zelenjavo, če želite čvrsto, se držite svežega. Zlasti zamrznjeni izdelki z visoko vsebnostjo vode bodo po odmrzovanju izgubili obliko in teksturo. Še vedno bo dobrega okusa, vendar ne bo videti tako dobro. Namesto tega razmislite o sadnem pireju, kot so jabolka in jagode, in na kratko blanširanju zelenjave. Ta proces pomaga ohranjati vitamine ter ustavi delovanje encimov, odgovornih za izgubo okusa, barve in teksture. Priporočljivo je tudi, da koščičasto sadje pred zamrzovanjem izkoščičite in nasekljate, da ga lahko predelate takoj po odmrzovanju.
Bodite previdni pri mlečnih izdelkih.
Zamrzovanje mlečnih izdelkov je lahko nekoliko težje kot pri drugih živilih. Odvisno od tega, kaj daste na led, se rezultati gibljejo od briljantnega do popolnega poloma: če imate dovolj prostora, mleko lepo zamrzne, medtem ko se odmrznjen jogurt pogosto loči in postane zrnat. Raje jih uživajte kot zamrznjeni jogurt. Sir, maslo in smetana padejo nekje na sredino. Čeprav morate maslo porabiti čim hitreje po odmrzovanju, je to sicer uspešen način, da mu podaljšate življenjsko dobo. Druga dva prihajata z večjimi "ampak". Sir izgubi okus, ko ga zamrznete, zato je najbolje, da ga uporabite v gratiniranih jedeh ali enolončnicah. Smetana dobro prehaja iz tekočine v ledeno kocko in nazaj, vendar je potem ni mogoče stepati.
Navodila za rok zamrzovanja vaše hrane.
Pomanjkljivost priročnosti zamrzovalnika je, da hrano odmrznete in ugotovite, da ni okusna. Temu se lahko izognete tako, da spremljate, kako dolgo je bila hrana zamrznjena. Preprosto označite embalažo z datumom in opisom vsebine. To tudi olajša organiziranje živil, ki so bili dolgo zamrznjeni, na sprednji ali zgornji strani predelka, tako da najprej posežete po njih.
Več
Do
|
3 mesecev
|
6 mesecev
|
8 mesecev
|
12 mesecev
|
ribe
|
|
|
|
|
Perutnina, meso
|
|
|
|
|
Klobase
|
|
|
|
|
Sadje, zelenjava
|
|
|
|
|
Torte, pecivo
|
|
|
|
|
Pripravljeni obroki
|
|
|
|
|
Mlečni izdelki
|
|
|
|
|
Neprimerno za zamrzovalnik.
Nekatera živila sovražijo ohlajanje in jih nikoli ne dajte v zamrzovalnik. To vključuje zelenjavo, ki se običajno uživa nekuhana, kot so zelena solata in redkvice, pa tudi surova ali trdo kuhana jajca v lupini, grozdje, cela jabolka, hruške in breskve, jogurt, kislo mleko, kisla smetana, crème fraîche in majoneza.
Več
Imate še vprašanja? Imamo odgovore.
Obveščeni s točnimi podatki.
Vnesite svojo E-Nr. in prenesite priročnik za vaš aparat, da boste imeli vse podatke o vašem aparatu na dosegu roke.
Prenesite priročnik
Pred ostalimi.
Vaš hladilnik je ultimativni kul otrok. Da bi vam pomagali čim bolje izkoristiti njegovo moč, da vaša hrana ostane sveža dlje, vam svetujemo, kako in kje shraniti različne vrste pridelkov.
Odkrijte več
Servisni pomočnik Bosch.
Brez dvomov z vsemi podrobnostmi. Vnesite E-Nr. vašega modela v pomočnika aparata in pridobite vse pomembne informacije v zvezi z vašim specifičnim aparatom – od priročnikov z navodili do strokovnih nasvetov za odpravljanje težav in vzdrževanje.
Na servisnega pomočnika
Izpolnjuje merila za uničevanje bakterij.
Boljša higiena poskrbi za boljšo kuhinjo. Z našimi čistilnimi sredstvi, varnimi za hrano, so vsi koti vašega hladilnika brez madežev in brez mikrobov.
Na čistilna sredstva
MyBosch
Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.
Servis
Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.
01 583 07 00
Produktno svetovanje
Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.
Prodajna mesta
Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.