Najboljši način za zamrzovanje živil
Posode s hermetično zaprtimi pokrovi so najboljše za zamrzovanje živil. Za zelenjavo so najboljše vrečke z drsno zadrgo ali sponkami za zapiranje. Za obare in juhe so primerne steklene posode. Kadar koli je možno, je živila bolje shraniti v manjših porcijah. Zelenjavne juhe, mesne juhe in nasekljana zelišča lahko zamrznete v posodicah za led. Te "ledene kocke" se stopijo zelo hitro, kar omogoča lažjo razdelitev na porcije.
Kako dolgo lahko živila shranimo v zamrzovalniku?
do 6 mesecev | do 8 mesecev | do 12 mesecev | |
---|---|---|---|
Ribe | |||
Perutnina, meso | |||
Klobase | |||
Sadje, zelenjava | |||
Torte, pecivo | |||
Pripravljeni obroki |
Kaj shraniti v zamrzovalnik in česa ne.
Živila, ki jih želite zamrzniti, naj bodo ločena od že zamrznjenih živil. Ta živila so primerna za zamrzovanje: pekovsko pecivo, riba in morski sadeži, meso, divjačina, perutnina, zelenjava, sadje, zelišča, jajca brez lupine, mlečni izdelki, kot sta sir in maslo, pripravljeni obroki in ostanki od obrokov, kot so juhe, obare, kuhano meso in ribe, jedi iz krompirja, sufleji in sladice. Ta živila NISO primerna za zamrzovanje: zelenjava, ki se jo običajno uživa surovo, na primer zelena solata ali redkev, jajca z lupino, grozdje, cela jabolka, hruške in breskve, trdo kuhana jajca, jogurt, kislo mleko, kisla smetana, sladka smetana in majoneza.
Ožganine zaradi zamrzovanja nimajo ene samcate možosti
Ožganine zaradi zamrzovanja nastanejo, ko je v embalaži z zamrznjenimi živili preveč zraka. Na primer, ko se površina mesa izsuši, se na prizadetem mestu pričnejo pojavljati bele ali sive pike. Živilo ni povsem pokvarjeno, a ne bo tako dobrega okusa. Da bi se izognili ožganinam zaradi zamrzovanja, uporabite ustrezno embalažo.
Nasveti za uspešno zamrzovanje
Po zaslugi nastavitve za varčevanje z energijo lahko odidete na dopust z mirno vestjo. Ko vklopite to funkcijo, bo hladilnik v hladilnem predelu ohranil temperaturo na približno +14°C, v zamrzovalnem predelu pa okoli -18°C. Tako bodo vaša zamrznjena živila vedno primerno zaščitena, v hladilniku pa ne bo prihajalo do izgube energije.