Radi pečete, a imate še vedno nekaj vprašanj, kot na primer: kaj točno je razlika med zgornjim in spodnjim gretjem in kako deluje temperatura v pečici? Kako vem, če je torta pečena? Tukaj navajamo nekaj odgovorov o stvareh, ki ste jih vedno želeli vedeti o pečici.
Zgoraj ali spodaj? To je zdaj vprašanje.
V običajnih pečicah toploto ustvarjajo grelni elementi na vrhu in dnu pečice. Odvisno od modela pečice je možno toploto na zgornjem oziroma spodnjem delu ločeno uravnavati. Večina sodobnih pečic nudi tako kroženje zraka kot zgornje ali spodnje segrevanje oziroma kombinacijo obeh.
Ventilator za vroč zrak.
Pri načinu uporabe z vročim zrakom se toplota po zaslugi ventilatorja, ki nenehno skrbi za kroženje zraka v notranjosti pečice, enakomerno porazdeli in doseže vse dele jedi. Mimogrede, s kroženjem zraka si zagotovite idealne pogoje za peko več pic hkrati. A bodite previdni: tudi jedi se rade hitreje izsušijo.
Magična številka 20.
Včasih recepti navajajo le temperaturo zgornjega/spodnjega segrevanja oziroma kroženja zraka. Mi pa imamo za vas rešitev: če od temperature zgornjega/spodnjega segrevanje odštejete 20°C, dobite bolj ali manj ustrezno temperaturo za pečico s kroženjem zraka. Na primer, 200°C pri uporabi spodnjega/zgornjega segrevanja pomeni 180°C pri uporabi pečice s kroženjem zraka.
Ustrezna temperatura za kakršno koli testo.
Vsako testo pri peki potrebuje nekoliko drugačen čas peke in nekoliko drugačno temperaturo. Pecivo višjih oblik, kot je na primer torta, potrebuje za peko več časa kot recimo piškoti. Za več informacij in podrobnejše nasvete si oglejte navodila za uporabo vaše pečice. Ste vedeli, da lahko kvašeno testo hitreje vzhaja v pečici? Nastavitev za odtaljevanje je tukaj najboljša izbira, saj poskrbi, da temperatura za testo ne bo previsoka.
In nenazadnje še nekaj dodatnih nasvetov za popolno torto.
- Pekač postavite v pravi položaj. Za podrobnejše nasvete o tem, kaj kam položiti, si preberite tudi navodila za uporabo.
- Ko niste prepričani, če je vaša torta že popolnoma pečena, za preverjanje enostavno uporabite nabodalo. Nabodalo potisnite v testo in izvlecite. Če so na nabodalu še ostanki testa, to pomeni, da torta še ni nared.
- Se vaši piškoti prijemajo na papir za peko? S pomočjo čopiča za peko papir premažite z nekoliko hladne vode. To bi vam moralo omogočiti, da jih lažje odlepite.
- Mimogrede, senzor PerfectBake v pečicah Serije 8 nenehno nadzoruje vlago in tudi avtomatsko prilagaja temperaturo – za popolne rezultate pri peki.