Kako podaljšati rok trajanja nakupljenih živil.
Nič ni hujšega kot to, da kupite sveža živila in jih morate nato zavreči, ker se je na njih nabrala plesen, še preden ste jih uspeli skuhati oziroma pojesti. Zato smo zbrali nekaj zanimivih nasvetov, s katerimi boste lahko podaljšali rok trajanja svežega sadja in zelenjave.
Določene vrste sadja ločite od določenih vrst zelenjave.
Ali je vaša skleda s sadjem že po nekaj dneh videti kot šolski naravoslovni projekt? Do tega pride, ker določeno sadje sprošča etilen, kar povzroča zorenje drugih sadežev in zelenjave in lahko povzroči, da ti postanejo mehki in mokasti. Da bi to preprečili, na etilen občutljivo sadje in zelenjavo hranite ločeno od vrst, ki oddajo plin. Sadje, ki proizvaja etilen, vključuje na primer: marelice, jabolka, avokado, banane, kivi, breskve, slive in paradižnik.
Jagode in kis: dobra rešitev.
Skrivnost za podaljšanje roka trajanja vaših jagod je presenetljivo enostavna – kis! Ta uniči bakterije in spore plesni ter poskrbi za daljše trajanje jagod.
Jagode operite v skledi, v kateri ste zmešali tri skodelice vode in skodelico kisa. Ocedite jih v cedilu in izperite pod tekočo vodo. Jagode nato položite v sušilec solate, obložen s tremi plastmi papirnatih brisač, in nežno vrtite 15 sekund oziroma dokler se jagode povsem ne posušijo. Nato jih shranite v hermetično zaprto posodo, obloženo s papirnatimi brisačami.
Poskrbite, da avokado ne porjavi.
Da avokado ne bi porjavel, upoštevajte najbolj pogost nasvet, ki pravi, da v eni polovici avokada pustite koščico in najprej uporabite drugo polovico. Medtem ko deli mesa, ki so v stiku s koščico, ostanejo sveži, preostali del avokada zlahka porjavi. Do tega pride, ker koščica zraku prepreči dostop do mesa. Da polovica avokada brez koščice ne bi porjavela, jo premažite z limoninim sokom. Citronska kislina v limoninem soku upočasni postopek rjavenja. Za dodatno zaščito avokado nato shranite v hermetično zaprto posodo.
Pikantne začimbe hranite na hladnem.
Začimbe se skozi čas ne pokvarijo, izgubijo pa intenzivnost in barvo. Dobra stvar pri tem je, da ob pravilnem shranjevanju začimbe ohranijo intenziven okus dlje, kot bi si mislili. Rdeče začimbe, kot sta paprika in kajenski poper, shranite v hladilniku. Tako bodo dlje časa ohranile barvo in aromo.
Šparglje shranite enako kot bi shranili odrezane rože.
Morda se sprva sliši nenavadno, a stebla špargljev so kot stebla pri cvetju: da bi ohranila svežino, morajo biti navlažena in shranjena v pokončnem položaju. Ko domov prinesete šparglje, konce stebel najprej prirežite za približno dva centimetra. Kozarec za shranjevanje je običajno ravno prave velikosti za šop špargljev. Kozarec napolnite z vodo, vstavite šparglje in vaš "šopek špargljev" v pokončnem položaju shranite v hladilnik. Kozarec in konec špargljev prekrijte s plastično vrečko, saj se bodo sicer navzeli okusa drugih živil, ki so shranjena v hladilniku.