Metode kuhanja, ki so tako nežne, da bodo še vitamini ostali na večerji.
Način priprave vaših obrokov lahko močno vpliva na njihovo vsebnost hranil. To pa zato, ker so številni vitamini občutljivi na toploto in izpostavljenost zraku – vitamin C, vsi vitamini B in še posebej folati. Ta izguba hranil se pri daljšem času kuhanja in višjih temperaturah še poveča. Obstajajo številne metode kuhanja, kjer so čas kuhanja, temperatura in potrebna količina vode minimalni. Spoznajte metode kuhanja, ki ohranijo hranila, tako da bodo na večerji ostali tudi vsi zdravi vitamini.
#1: Kuhanje na pari.
Kuhanje na pari je najbolj nežen in najbolj zdrav način priprave hrane. Vroča para kuha hrano še posebej nežno, kar pomeni, da se dragoceni vitamini in minerali ohranijo. Okusi se lahko v celoti razvijejo in zelenjava ohrani svoje polne barve. Na kratko, če želite kuhati čim bolj zdravo, je kuhanje na pari za vas idealna metoda.
#2: Pečenje na žaru.
S pečenjem na žaru poskrbite, da zelenjava ohrani kar največ hranilne vrednosti, vaše jedi pa svoj pristni okus. Da bi ohranili čim večjo hranilno vrednost, je pomembno, da živil ne segrevamo prekomerno. Zelenjavo položite na pekač za peko na žaru in jo premažite z oljčnim oljem. To pomaga razgraditi stene rastlinskih celic, zaradi česar se sprosti več antioksidantov, medtem ko oljčno olje vašemu telesu pomaga tudi pri absorbiranju karotenoidov.
#3: Pečenje
Odličen način priprave, ki zagotovi bogat okus, je pečena zelenjava. Pred peko po zelenjavi prelijte oljčno ali repično olje in uživajte v dragocenih hranilih, ki jih ponuja zelenjava, kot je korenje, krompir ali čebula.
#4: Praženje.
Praženje – metoda kuhanja, kjer se z majhno količino olja oziroma maščobe kuha v plitvi ponvi na visoki temperaturi – je lahko dobra izbira za določene vrste zelenjave. Kodrolistnati ohrovt na primer vsebuje polifenole, ki so preventivna mikrohranila, in karotenoide, ki so močni antioksidanti. Ti se pri praženju ohranijo, med kuhanjem na pari oziroma med vrenjem pa se izgubijo.
#5: Priprava v mikrovalovni pečici.
Kuhanje v mikrovalovni pečici ni le hitrejše, ampak je tudi dobra izbira za ohranjanje hranil v zelenjavi, na primer vitamina C. Priprava v mikrovalovni pečici se ponaša s krajšim časom kuhanja in živilom pomaga ohraniti poln okus.