Naostrite nože in prihranite čas pri rezanju
Kaj imajo skupnega lubenice, ingver in paradižnik? Najbrž jih režete na težji način. Lubenico enostavno prepolovite in razrežite ne mrežo.Tako boste dobili lepe enakomerne rezine z delom lupine, ki vam omogoča lažje držanje. Češnjeve paradižnike namestite med dva ploska plastična pokrova in jih vodoravno prerežite z nazobčanim nožem.
Pri rezanju ingverja pa noža sploh ne potrebujete. Raje ga olupite z robom žlice.
Hitre rešitve za začetniške napake
Čeprav včasih pride do napak, ni potrebe, da bi nam pokvarile obrok. Recimo, da ste presolili vašo enolončnico. Je škoda nepopravljiva? Nikakor ne. Preprosto ji za 10 minut dodajte kos surovega krompirja ali jabolka, s čimer boste poskrbeli, da se slanost vpije. Prekomerno soljene juhe lahko rešite s sladkorjem ali kisom.
Kaj pa če voda oziroma mleko prekipi in na vaši kuhalni plošči naredi pravi nered? Brez skrbi. To lahko preprečite tako, da namastite rob lonca. Tako preprosto je.
Poznate skrivnost, kako enostavno olupiti trdo kuhana jajca? Preden voda za kuhanje zavre, ji dodajte čajno žličko sode bikarbone. Ko jajca odstavite s toplote, jih pred lupljenjem še 10-12 pustite minut počivati. Odstranjevanje lupine še nikoli ni bilo lažje.
Prihranite denar z zmanjšanjem količine odpadkov
Ljudje po vsem svetu vsako leto zavržejo 1,3 milijarde ton hrane. Kakšna škoda. Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi boste ohranili svežino živil in se izognili tratenju hrane.
Da bi podaljšali uporabnost zelišč, jih zamrznite v oljčnem olju - enako velja za omake. Za popolno shranjevanje posamičnih porcij uporabite posodice za ledene kocke.
Da se sladkor ne bi sprijel, v posodo vstavite nekaj marshmallow penic. Vlaga v penicah prepreči, da bi se sladkor sprijel v grudice.
Ste kupili preveč zelenega grozdja? Enostavno ga zamrznite in uporabite kot ledene kocke v soku ali vinu; tako se pijača ne bo razredčila.