Ostanite zdravi, tako da se izognete aditivom.
Količina aditivov v naših živilih je večja kot kdaj koli prej. Čeprav se tega zavedamo, ni tako lahko imeti pregleda nad tem, kaj ti aditivi in konzervansi sploh so in zakaj se jim moramo izogniti. Za vas smo zbrali najbolj pomembna dejstva in uporabne informacije o tem, katere alternative imate na voljo.
Izogibajte se umetnim sladilom.
Dietne pijače so mamljive, a če imajo malo kalorij, to še ne pomeni, da so zdrave. Namesto da pijete dietne pijače ali limonado brez sladkorja, si privoščite doma pripravljen čaj, sladkan z medom. A pozor! Ti aditivi se lahko skrivajo tudi v sadnih sokovih in napitkih. Izberite bolj zdravo alternativo in si sok iztisnite sami. S tem poskrbite, da boste dobili vse vitamine, a brez škodljivih aditivov.
Izogibajte se mononatrijevemu glutamatu.
Seveda so hitro pripravljene jedi priročna rešitev, ko ste zaposleni, a upoštevajte, da jih večina vsebuje ogromne količine mononatrijevega glutamata (MNG). Skoraj vsako pakirano živilo vsebuje MNG, zato je verjetno to aditiv, ki se mu je najtežje izogniti. Poskušajte kupovati sveža in nepakirana živila za jedi, ki jih je enostavno pripraviti, da se v čim večji meri izognete MNG, tudi ko se vam mudi.
Izogibajte se hidrogeniranim oljem.
Kakšen bi bil filmski večer brez čipsa, krekerjev ali sladic? Čeprav si tako radi občasno privoščimo majhen slan ali sladek prigrizek, to ni zdravo. Hidrogenirana olja, ki jih vsebujejo, se spremenijo v trans-maščobe oziroma vrsto maščob, ki lahko potencialno povzroči srčne bolezni. Če si med filmskim večerom zaželite prigrizka, izberite bolj zdrave alternative, kot so oreščki ali suho sadje – ti niso le odličnega okusa, ampak tudi vir zdravih hranil.
Izogibajte se natrijevemu nitratu/natrijevemu nitritu.
Ko ste lačni, je hot dog, ki ga kupite za s seboj, včasih seveda odlična malica. Toda, ali ste vedeli, da se pri večini predelanega mesa kot konzervansa uporabljata natrijev nitrat in nitrit? Da bi se izognili mesu, ki vsebuje natrijev nitrat, kupujte lokalno na ekoloških kmetijah. Najboljše pa je, da meso z ekoloških kmetij ni le bolj zdravo, ampak tudi boljšega okusa.