Zelenjava je nabito polna hranljivih dobrot in obvezna priloga k vsakemu obroku, a vsi vemo, da ni nič težjega in bolj neprijetnega, kot jesti kašasto, prekomerno kuhano in razbarvano zelenjavo. Žal je zelenjava izjemno občutljiva na kuhanje in toploto – in se lahko iz odlične do sluzave spremeni v manj kot minuti.

Če se vam zdi, da ste vašo zelenjavo prekomerno kuhali – pri čemer je izgubila vso svojo dobroto in vitamine – je tukaj plonk listek, ki vam bo pomagal do hrustljave, slastne in popolnoma kuhane zelenjave.

Stvari naj bodo preproste

Če ste začetnik v kuhinji, so preproste zelenjavne jedi najverjetneje najboljša izbira. Večina zelenjave je izvrstna brez dodatkov ali celo surova ter potrebuje le čim bolj osnovne začimbe. Že nekoliko soli, oljčnega olja in česna lahko na primer povzroči, da kodrolistni ohrovt in večina listnate zelenjave med kratkotrajnim kuhanjem na nizki temperaturi upade. Močne začimbe ali čili lahko dajo nežnemu okusu večine zelenjave premočan okus, zato jih je bolje uporabiti pri trših vrstah zelenjave, kot so okre, buče in muškatne buče.

Čas je ključnega pomena

Naj gre za kuhanje v kropu, na pari ali praženje, je pomembno, da pozorno spremljate čas priprave in barvo vaše zelenjave, da bi preprečili razkuhanje. Zelenjava bi morala biti na otip čvrsta ter biti pristne živo zelene, oranžne oziroma rumene barve.

Če želite pripraviti brokolijeve cvetove,jih lahko za popolno teksturo 10-15 minut kuhate v vreli vodi, 5-10 minut kuhate na pari ali jih 5-8 minut pražite.

Če pripravljate na rezine narezano korenje,ga lahko 5-10 minut kuhate v vreli vodi, 4-5 minut kuhate na pari ali ga 3-4 minute pražite, ter s temi metodami poskrbite, da ohrani barvo, hranila in hrustljavost.

Čudoviti vijolični jajčevci morajo ohraniti vijolično barvo, zato je najboljši način, da jih 5-10 minut kuhate v vreli vodi, 5-6 minut kuhate na pari ali jih 3-4 minute pražite.

Narezana paprika katere koli od barv semaforja je sicer videti čvrsta, a se na toploti pravzaprav zelo hitro zmehča. Možnost imate, da jo 4-5 minut kuhate v kropu, 2-4 minute na pari ali 2-3 minute pražite (najboljši način za ohranjanje sladkobe).

Špinača je znana po tem, da jo je težko skuhati do točno prave mere, in lahko hitro upade. Pripravite jo lahko tako, da jo 2-5 minut kuhate v kropu (nikoli ne čakajte tako dolgo, da se začne zelena barva spuščati v vodo), 5-6 minut kuhate na pari ali 3 minute pražite na olivnem olju s česnom. Tako si boste zagotovili čvrsto, odlično in z železom bogato zelenjavo.

Narezane muškatne buče pa je po drugi strani težko razkuhati in v veliki meri ohranijo svojo sladkobo. 5-10 minut kuhanja v loncu za juho ali 3-4 minute v ponvi vam zagotovi popolne zlate rezine, ki jih potrebujete za solato.

Listnata solata (kitajsko zelje, kodrolistnati ohrovt) je lahko težavna, saj se stebla kuhajo dlje kot listi. Priporočamo, da ta dva dela ločite in najprej na pari 2-3 minute kuhate stebla, nato pa dodate liste in kuhate še dodatne 3 minute.

Buče, ki so popolnega videza za noč čarovnic, so morda videti vabljive, a niso primerne za kuhanje. Raje izberite muškatne buče ali maslenke, ki so sladke in imajo gladko teksturo mesa ter vas bodo navdušile s svojimi naravnimi okusi.

Skuhali ste zelenjavo, a vašega dela še ni konec - naslednji korak je, da zelenjavo šokirate, da se ne bi še dodatno skuhala. Ta korak je sicer izbiren, a poskrbi za bolj okusno solato oziroma zelenjavno jed ter velja le za zelenjavo, pripravljeno na pari ali v kropu. S tem poskrbite tudi za to, da zelenjava ohrani okus, teksturo in barvo, tako da lahko lahko zelenjavno jed pripravite vnaprej in jo postrežete nekaj ur pozneje, ne da bi vas skrbelo, da bi zelenjava uvela ali se zmehčala.

Najprej pripravite ledeno kopel, tako da skledo napolnite z ledom in ravno toliko vode, da ga prekrije. Dodajte ½ jedilne žlice soli. Ko je zelenjava kuhana do želene mehkobe, zelenjavo s perforirano žlico prenesite iz lonca v ledeno kopel. Počakajte 1 minuto, jo odstranite in postavite na krožnik. In to je pravzaprav vse, kar morate vedeti za vrhunsko pripravo zelenjave. S tako slastno zelenjavo vam ne bo težko izprazniti krožnika - s čimer boste poskrbeli tudi za to, da zaužijete več kot pet porcij sadja in zelenjave na dan. Na zdravje!

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.