Odkrijte, kako zadržati vitamine v vaših obrokih!

Uživate v toplih obrokih? Kuhanje res lahko izboljša prebavo in absorpcijo hranil, a bodite previdni: nekateri vitamini, kot so vitamin C, B vitamini in folati, niso najboljši prijatelji z vročino. Če želite obdržati te dragocene vitamine, izberite kuhalne metode, ki skrajšajo čas kuhanja, znižajo temperaturo in uporabijo manj vode. Pridružite se nam in odkrijte, katere kuharske tehnike so najboljše za ohranjanje hranil v vaših jedeh!

Kuhanje na pari.
Pečenje na žaru.
Praženje.
Sotiranje.
Mikrovalovna pečica.
Cvrtje.

Odkrijte čar hrustljave zelenjave.

Zelenjava je polna hranil, a ključno je, kako jo pripravite. Prehitro kuhanje lahko zelenjavo spremeni v kašasto zmes in uniči njene vitamine. Cilj je servirati hrustljavo in barvito zelenjavo, ki ohranja svoje hranilne vrednosti. Bodite pozorni na čas kuhanja in spremembe barve, ne glede na to, ali jo vrete, kuhate na pari ali dušite. Z našimi nasveti bo vaša zelenjava vedno okusna in hranljiva.

Bližnji posnetek ledenih kock.

Ohranite zeleno barvo s pomočjo ledu.

Ugasnili ste ogenj, vendar se vaša soparjena ali kuhana zelenjava še vedno kuha. Pravzaprav se bo kuhala še naprej, dokler se ne ohladi. Da ne izgubi okusa, teksture ali barve, jo stresite v ledeno kopel. To je skleda za mešanje, napolnjena z ledom, dovolj vode, da pokrije živila, in 1⁄2 čajne žličke soli. V ledeni kopeli pustite zelenjavo le minuto in solati bo še vedno dodala prijeten hrustljav okus, tudi če jo dodate nekaj ur pozneje.

Lesena površina s posodo z oljem poleg rumenih cvetov.

V redu, poglejmo si olje.

Čeprav bi morala maščoba predstavljati le majhen delež vaše prehrane, je bistvenega pomena, da vaše telo ostane dobro naoljen stroj. Kljub temu je nekatera bolj koristna od drugih. Splošno pravilo je, da so olja rastlinskega izvora in tekoča olja bolj zdrava. Težava je v tem, da se veliko najbolj zdravih, kot je olivno olje, pokvari, ko toplota pri kuhanju preseže njihovo dimno točko – temperaturo, pri kateri izhlapijo. Pri tem lahko sprostijo škodljive proste radikale in kemikalije, ki dajejo hrani zažgan, grenak okus. Za pomoč pri izbiri olj, ki ustrezajo vašim načinom kuhanja in profilu okusa vaše hrane, preglejte naš drsnik.

Avokado, prerezan na pol in napolnjen z oljem na strani brez peške, poleg posodice z oljem.

Avokadovo olje.

Običajno je žive do bolj nežno zelene barve ter ima blag oreščkast okus z nežno sadno aromo avokada. Ni samo poln zdravih, enkrat nenasičenih maščob, ampak ima tudi veliko kalija, vitamina A, E in D. Poleg tega je njegova visoka dimna točka 271 °C idealna za vse vrste praženja in cvrtja.

Steklenica olja s plutovinastim zamaškom na leseni mizi poleg šopka oljne repice, povezanega z vrvico.

Repično olje.

Zahvaljujoč lahkemu in nevtralnemu okusu olje repice na splošno velja za vsestransko olje. Ta mononenasičena maščoba, ki vsebuje veliko omega-3 maščob in alfa linolne kisline, velja za bolj zdravo kot olja z nasičenimi maščobami ali transmaščobami. Poleg tega ima repično olje visoko dimno točko 204 °C in je na splošno cenovno dostopno. Priporočamo, da ga uporabljate za splošno kuhanje, vendar ni dobro za prelive, ker je skoraj brez okusa in ne bo povečalo zanimanja za vašo solato.

Polovica kokosa stoji majhnega steklenega kozarca in lesene žlice s kokosovim mesom.

Kokosovo olje.

Brezbarvno, a zelo dišeče olje, pridobljeno iz kokosovega mesa, je v zadnjih nekaj letih postalo priljubljeno, saj ga vegani uporabljajo namesto masla in drugih živalskih maščob. Tako kot ti ima visoko koncentracijo nasičenih maščob, zato ga je treba uživati zmerno. S svojim naravno sladkim okusom in nizko temperaturo dimljenja 177 °C je kokosovo olje popolno za peko kot tudi za dušenje pri nizki temperaturi.

Steklenica z oljem stoji poleg oluščenih koruznih storžev.

Koruzno olje.

Zahvaljujoč zelo visoki dimni točki je koruzno olje primerno olje za cvrtje in eno najpogosteje uporabljenih v domači in industrijski kuhinji. Čeprav je bogato z omega 6 maščobnimi kislinami, fitosteroli in vitaminom E, velja to zelo rafinirano olje za eno najbolj nezdravih. Idealno je za cvrtje, pripravo margarine in kot nadomestek masla pri peki, vendar je njegov blag okus manj privlačen v solatnih prelivih.

Imate dodatna vprašanja? Imamo odgovore.

Obveščeni s točnimi informacijami.

Vnesite E-Nr. vašega aparata in prenesite navodila. Tako boste imeli vse podatke o vašem aparatu na dosegu roke.

Prenesite navodila za uporabo

Ponve in več za vse kulinarične načrte.

S pravimi dodatki je uspeh zagotovljen. Raziščite našo ponudbo pekačev, rešetk in drugega za vašo pečico ali kuhalno ploščo.

Na dodatni pribor za pečico

Servisni pomočnik Bosch.

Brez dvomov z vsemi podrobnostmi. Vnesite E-Nr. vašega modela v pomočnika aparata in pridobite vse pomembne informacije v zvezi z vašim specifičnim izdelkom – od priročnikov z navodili do strokovnih nasvetov za odpravljanje težav in vzdrževanje.

Pojdi na servisnega pomočnika

Če ni umazanije, ni težav.

Zaradi nečistoč vaš aparat ne more delovati najbolje. Z našimi posebej oblikovanimi izdelki za čiščenje lahko poskrbite, da bodo pečice, kuhalne plošče ter nape videti in delovale tako, kot morajo.

Na sredstva za čiščenje

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.