Razkrivamo skrivnost: z kuhinjskimi aparati do zdravih obrokov brez truda!
Pridružite se nam in odkrijte, kako vam najnovejši kuhinjski aparati lahko pomagajo jesti bolj zdravo, enostavno in zabavno. Razkrili vam bomo trike, kako z pečico in kuhalnikom iz navadnih sestavin pričarate super okusne in zdrave obroke. Zabavajte se v kuhinji in si privoščite hrano, ki je dobra tako za telo kot dušo!
Uživate v toplih obrokih? Kuhanje res lahko izboljša prebavo in absorpcijo hranil, a bodite previdni: nekateri vitamini, kot so vitamin C, B vitamini in folati, niso najboljši prijatelji z vročino. Če želite obdržati te dragocene vitamine, izberite kuhalne metode, ki skrajšajo čas kuhanja, znižajo temperaturo in uporabijo manj vode. Pridružite se nam in odkrijte, katere kuharske tehnike so najboljše za ohranjanje hranil v vaših jedeh!
Kuhanje na pari je odlična izbira za vse, ki si želijo zdravega načina življenja. Ko na primer skuhate brokoli na pari pri temperaturi višji od 100 °C, ohranite do 54 % več hranil in celo do 10 % več vitamina C kot pri klasičnih načinih kuhanja.1 Para ne le da nežno ohranja naravne značilnosti vaših sestavin, ampak jim tudi zagotavlja odlično teksturo – ribe ostanejo nežne, zelenjava pa sveža in hrustljava. Čeprav kuhanje na pari morda ne poudari okusov kot kuhanje na olju, lahko to enostavno nadomestite z marinadami, kot sta zeliščni pesto ali teriyakijeva omaka z limoninim sokom. Zelenjavo samo zmešajte z omako, da se vse lepo prepoji, in ne pozabite začiniti z soljo in poprom po kuhanju.
1 Bosch Steam Function Plus v primerjavi s kuhanjem v vreli vodi, rezultati testa Univerze v Hohenheimu 5/2022 in 10/2022.
Boscheve pečice s funkcijo Steam Plus omogočajo kuhanje na paro pri temperaturah do 120 °C, kar pomeni, da bo vaš krompir pripravljen do 35 % hitreje, stročji fižol in korenje pa lahko postrežete v polovičnem času. Četudi vaša pečica te funkcije nima, lahko še vedno uživate v prednostih kuhanja na pari. Uporabite lahko tradicionalne lončene posode, ki v pečici sproščajo paro, ali pa na kuhalni plošči uporabite parilnik z rešetko, ki hrano postavi nad vodno kopel. Poskrbite, da bo voda globoka le 1–2 cm, da se živila ne dotikajo vode, ko ta zavre. Nato zmanjšajte temperaturo in tesno pokrijte posodo. Vaši obroki bodo pripravljeni v nekaj minutah.
Vašo pečico ali kuhalno ploščo lahko spremenite v notranji žar, kjer bo hrana kuhana z enako intenzivnostjo kot na klasičnem žaru, le brez dima. Uporabite posebno žar ponev z režami, ki omogoča odtekanje maščob in preprečuje vžig. Naše indukcijske plošče z možnostjo žara nudijo podobno izkušnjo. To način kuhanja je še posebej zdrav za meso, saj topi maščobo, in za zelenjavo, ki ob primerni temperaturi ohrani vitamine. Zelenjavo pokapljajte z oljčnim oljem, da povečate sproščanje antioksidantov in izboljšate absorpcijo karotenoidov.
Zaradi intenzivne toplote je pečenje na žaru na splošno precej hitro. Da preprečite sprijemanje hrane, jo morate pozorno opazovati in nekajkrat obrniti. Deli vaše zelenjave, ki so najbližje toploti, bi morali v hipu lepo zogleniti, medtem ko bo za večje, debelejše kose perutnine trajalo dlje. Če želite zagotoviti, da se v pečici spečejo, ne da bi se zažgali, boste morali izbrati nižjo nastavitev in ponev za žar postaviti na drugo ali tretjo rešetko. S prilagoditvijo časa, temperature in položaja lahko meso pripravite tako, kot želite. Za "rare" ali "medium rare" pecite na žaru krajši čas pri visoki vročini. Nižje temperature in daljši čas bodo zagotovili, da pri rezanju govedine ali jagnjetine ni rožnate barve. Ista načela veljajo za žar ponev.
Pri praženju je morda veliko vročega zraka, vendar rezultati govorijo sami zase. Pri temperaturah 150 °C in več ta metoda kuhanja s suho vročino karamelizira in porjavi hrano, izboljša okuse in ustvari slastno skorjico. Izgube vitaminov, vključno z vitaminom C, so pri praženju minimalne, vendar lahko daljši čas kuhanja bolj vpliva na vitamine skupine B. S tem v mislih je bolje, da sestavine na kratko pražimo pri visokih temperaturah kot pa dlje časa. Še več, predvsem zelenjava lahko razpade, če jo pražimo predolgo.
Želite najboljšo pečenko? Živila, bogata z beljakovinami, kot so mesne, ribje in jajčne jedi, pa tudi zelenjava in krompir, so odlična pražena. Ker je porjavitev odvisna od vaše izbire olja, je to tudi ključnega pomena za uspešno pripravo jedi. Potrebujete nekaj z visoko dimno točko, ki ne vsebuje vode, da ne bo imela hrana grenkega in zažganega okusa, ali da ne bo prišlo do nastanka škodljivih kemikalij. Najboljši so ghee (prečiščeno maslo), avokadovo, sončnično, repično ali arašidovo olje. Vaša izbira živil za pečenje je veliko večja. Če ima vaša pečica funkcijo Perfect Roast, ne pozabite uporabiti sonde za meso, da boste natančno vedeli, kdaj je vaša jed popolnoma mehka.
Ali morate kuhati med tednom? Sotirajte! Vse, kar potrebujete za to preprosto tehniko na štedilniku, je plitva ponev, majhna količina olja ali maščobe in razmeroma visoka temperatura. Popolna je za zelenjavo, kot je ohrovt, saj ohranja močne antioksidante v tej listnati zelenjavi, ki bi se izgubili pri kuhanju na pari ali vrenju. Dobri kandidati so tudi gobe, bučke, korenje ter zelo sveže, čvrste ribe in koščki mesa. Izogibajte pa se praženju mletega mesa, ki mora biti dobro pečeno, da odstranite vse bakterije.
Sotiranje je preprosto, če upoštevate nekaj osnovnih napotkov. Za začetek hrano narežite na majhne trakove ali koščke. Nato segrejete maščobo. Ne pozabite, malo je veliko. Potrebujete le toliko, da namažete ponev. In ker je sotiranje proces z visoko temperaturo, uporabite samo maščobe in olja z zelo visokimi točkami dimljenja. Iz tega razloga maslo ni idealno in bo sončnično ali repično olje boljša izbira. Ko se olje segreje, dodamo sestavine, vendar ponve ne prenapolnimo. Raje pripravljajte manjše porcije naenkrat, da se hrana hitro in enakomerno skuha. Da bi to dosegli, boste morali hrano obračati, bodisi z lopatico ali z metanjem v zrak, in sicer tako da ponev potisnete stran od sebe in nato hitro povlečete nazaj, da vsebina poleti v zrak.
Morate hitro nahraniti - sebe ali druge? Težko je premagati kratke čase kuhanja v mikrovalovni pečici. Še več, ohranijo hranilne snovi, kot je vitamin C v zelenjavi ter antioksidante v gobah in česnu. Naše pečice Serie 8 se ne ponašajo samo s klasično mikrovalovno funkcijo za segrevanje kozarca mleka, ampak jo tudi inteligentno kombinirajo s konvencionalnimi načini gretja, tako da lahko hitro spečete ali pogrejete jed. Posledično vam bodo prihranili čas in elektriko – hkrati pa ohranili okus.
Ali ni cvrenje enako kot sotiranje? Res je, metodi sta si zelo podobni – za cvrtje v ponvi je celo uporabljena enaka minimalna količina olja kot za sotiranje. Toda ponev se segreje na nekoliko nižjo temperaturo. To pa zato, ker tako pripravljena hrana, vključno s piščančjimi prsmi, zrezki, svinjskimi kotleti in ribjimi fileji, ni bila razrezana in se večji kosi kuhajo dlje. Medtem pa ne želite zažgati zunanjosti. Kljub temu se prepričajte, da je olje še dovolj vroče, da lahko vlaga v hrani uide kot para. To je pomembno, da se olje ne vpije v hrano. In to velja tudi za druge vrste cvrtja, pri katerih se porabi več olja:
plitko cvrtje zahteva malo več olja kot cvrtje v ponvi – dovolj, da doseže polovico stranic hrane. Nato morate jed obrniti, da bo pečena na obeh straneh.
Globoko cvrtje zahteva dovolj olja, da popolnoma potopi vse, kar kuhate. Posledično jedi ni treba obračati.
Ker cvrtje na zraku ne samo dramatično zmanjša kalorije, ampak lahko tudi zmanjša nekatere druge škodljive učinke cvrtja hrane, je postalo zelo priljubljeno. Če ima vaša nova pečica Bosch funkcijo cvrtja na zraku, za pripravo krompirjevega ali svežega zelenjavnega čipsa sploh ne potrebujete dodatnega aparata. Preprosto položite na tanke rezine narezan krompir ali drugo korenasto zelenjavo na pladenj Air Fry & Grill, dodajte malo olja in izberite funkcijo Air Fry. Kmalu boste udobno hrustali pred televizijo.
Zelenjava je polna hranil, a ključno je, kako jo pripravite. Prehitro kuhanje lahko zelenjavo spremeni v kašasto zmes in uniči njene vitamine. Cilj je servirati hrustljavo in barvito zelenjavo, ki ohranja svoje hranilne vrednosti. Bodite pozorni na čas kuhanja in spremembe barve, ne glede na to, ali jo vrete, kuhate na pari ali dušite. Z našimi nasveti bo vaša zelenjava vedno okusna in hranljiva.
Za hrustljave cvetove brokolija jih bodisi vrite 10 do 15 minut, kuhajte na sopari 5 do 10 minut ali jih sotirajte 5 do 8 minut.
Narezano korenje.
Da korenje ohrani barvo, hranilne snovi in hrustljavost, ga bodisi vrite 5 do 10 minut, kuhajte na pari 4 do 5 minut ali sotirajte 3 do 4 minute.
Na četrtine narezani vijolični jajčevci.
Ohranite ta lep vijoličen odtenek tako, da vrete 5 do 10 minut, kuhate na pari 5 do 6 minut ali dušite 3 do 4 minute.
Narezana paprika.
Čeprav je na začetku čvrsta, se hitro zmehča. Priporočamo sotirajte 2 do 3 minute, sicer pa vrite 4 do 5 minut ali kuhajte na pari 2 do 4 minute.
Špinača.
Listi morajo biti čvrsti. Sotirajte na česnu in olivnem olju 3 minute. Vrite samo 2 do 5 minut (voda ni zelena) ali kuhajte na pari 5 do 6 minut.
Narezane bučke.
Vedno sladke in nezahtevne za pripravo. Pražite 3 do 4 minute v ponvi, sicer pa skuhajte v loncu ali na pari 5 do 10 minut za popolne rezine v solati.
Listnata zelenjava (bok choy, ohrovt).
Stebla potrebujejo dlje časa kot njihovi listi, zato jih odrežite in stebla najprej kuhajte na pari 2 do 3 minute. Nato dodajte liste še za 3 minute.
Buče.
Izberite muškatne buče ali maslenke s sladkim, gladkim mesom ter jih pripravite kot bučke. Tako boste poudarili njihove naravne okuse.
Ohranite zeleno barvo s pomočjo ledu.
Ugasnili ste ogenj, vendar se vaša soparjena ali kuhana zelenjava še vedno kuha. Pravzaprav se bo kuhala še naprej, dokler se ne ohladi. Da ne izgubi okusa, teksture ali barve, jo stresite v ledeno kopel. To je skleda za mešanje, napolnjena z ledom, dovolj vode, da pokrije živila, in 1⁄2 čajne žličke soli. V ledeni kopeli pustite zelenjavo le minuto in solati bo še vedno dodala prijeten hrustljav okus, tudi če jo dodate nekaj ur pozneje.
Čeprav bi morala maščoba predstavljati le majhen delež vaše prehrane, je bistvenega pomena, da vaše telo ostane dobro naoljen stroj. Kljub temu je nekatera bolj koristna od drugih. Splošno pravilo je, da so olja rastlinskega izvora in tekoča olja bolj zdrava. Težava je v tem, da se veliko najbolj zdravih, kot je olivno olje, pokvari, ko toplota pri kuhanju preseže njihovo dimno točko – temperaturo, pri kateri izhlapijo. Pri tem lahko sprostijo škodljive proste radikale in kemikalije, ki dajejo hrani zažgan, grenak okus. Za pomoč pri izbiri olj, ki ustrezajo vašim načinom kuhanja in profilu okusa vaše hrane, preglejte naš drsnik.
Običajno je žive do bolj nežno zelene barve ter ima blag oreščkast okus z nežno sadno aromo avokada. Ni samo poln zdravih, enkrat nenasičenih maščob, ampak ima tudi veliko kalija, vitamina A, E in D. Poleg tega je njegova visoka dimna točka 271 °C idealna za vse vrste praženja in cvrtja.
Zahvaljujoč lahkemu in nevtralnemu okusu olje repice na splošno velja za vsestransko olje. Ta mononenasičena maščoba, ki vsebuje veliko omega-3 maščob in alfa linolne kisline, velja za bolj zdravo kot olja z nasičenimi maščobami ali transmaščobami. Poleg tega ima repično olje visoko dimno točko 204 °C in je na splošno cenovno dostopno. Priporočamo, da ga uporabljate za splošno kuhanje, vendar ni dobro za prelive, ker je skoraj brez okusa in ne bo povečalo zanimanja za vašo solato.
Brezbarvno, a zelo dišeče olje, pridobljeno iz kokosovega mesa, je v zadnjih nekaj letih postalo priljubljeno, saj ga vegani uporabljajo namesto masla in drugih živalskih maščob. Tako kot ti ima visoko koncentracijo nasičenih maščob, zato ga je treba uživati zmerno. S svojim naravno sladkim okusom in nizko temperaturo dimljenja 177 °C je kokosovo olje popolno za peko kot tudi za dušenje pri nizki temperaturi.
Zahvaljujoč zelo visoki dimni točki je koruzno olje primerno olje za cvrtje in eno najpogosteje uporabljenih v domači in industrijski kuhinji. Čeprav je bogato z omega 6 maščobnimi kislinami, fitosteroli in vitaminom E, velja to zelo rafinirano olje za eno najbolj nezdravih. Idealno je za cvrtje, pripravo margarine in kot nadomestek masla pri peki, vendar je njegov blag okus manj privlačen v solatnih prelivih.
Brez dvomov z vsemi podrobnostmi. Vnesite E-Nr. vašega modela v pomočnika aparata in pridobite vse pomembne informacije v zvezi z vašim specifičnim izdelkom – od priročnikov z navodili do strokovnih nasvetov za odpravljanje težav in vzdrževanje.
Zaradi nečistoč vaš aparat ne more delovati najbolje. Z našimi posebej oblikovanimi izdelki za čiščenje lahko poskrbite, da bodo pečice, kuhalne plošče ter nape videti in delovale tako, kot morajo.
Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.