Kaj upoštevati pri nakupu mesa.

Se vam dogaja, da v trgovini kupujete pakirano meso, ker niste prepričani, kaj točno naročiti v mesnici? Brez skrbi, zbrali smo najbolj pomembna dejstva o nakupovanju svežega mesa v vaši lokalni mesnici.

Pravi kos: kosi prve in druge kategorije.

Pravi kos: kosi prve in druge kategorije.

Poznamo dva splošna tipa kosov mesa: meso prve kategorije in druge kategorije. Kos govedine ali svinjine prve kategorije prihaja s hrbta živali in je bolj mehak od mesa druge kategorije. Meso z oznako "žar", "pljučna", "florentinec", "bržola" ali "T-bone" spada v meso prve kategorije.

Kosi prve kategorije pridejo iz ledij, stegna ali potrebušine. Govedina z oznako "mariniranje", "dušenje", "notranje stegno" in "zunanje stegno" spada v drugo kategorijo mesa. Te kose je treba kuhati počasi in na nizki temperaturi, da se zmehčajo, medtem ko se kose višje kategorije pripravi hitro in na višji temperaturi.

Pobliže si oglejte marmoriranost.

Pobliže si oglejte marmoriranost.

Čeprav nas večina ne mara zelo mastnega mesa, je bolje, da poiščete dobro marmorirano meso. Izjemno pusti kosi mesa se hitro posušijo in so manj okusni. Kakovosten kos dobro marmoriranega mesa prepoznate po tem, da meso vsebuje majhne bele koščke. Ti med kuhanjem meso ohranjajo sočno in mehko.

S kostjo ali brez?

S kostjo ali brez?

Seveda lahko kupite meso brez kosti, a običajno bo dražje od mesa s kostjo. Kosti niso le odlični prevodniki toplote, kar posledično pomeni krajši čas kuhanja, ampak so odlična sestavina za pripravo juh ali osnov za omake. Nekateri celo trdijo, da kuhanje skupaj s kostjo mesu da bolj intenziven okus.

Čim bolj čvrsto, tem bolje.

Čim bolj čvrsto, tem bolje.

Ko gre za meso, je zlato pravilo naslednje: čim bolj čvrsto je meso, tem bolje je. Sveže meso mora biti čvrsto, ne pa žilavo ali mehko. Podrezajte v mesnati del vaše dlani, tik pod palcem – tako čvrsto bi moralo biti meso, ki ga kupite.

Barve so ključnega pomena.

Barve so ključnega pomena.

Različne vrste mesa imajo različne barve: sveža govedina je temno ali češnjevo rdeča; govedini rjave barve se je treba izogibati – rjava barva je precej gotov znak, da meso že nekaj časa poležava naokoli. Sveži kosi piščanca in svinjine morajo biti vedno roza barve; če so sivi, pomeni, da so stari, zato se jim raje izognite.

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.