Od vzhoda do zahoda – kateri zajtrk je najboljši?

Prevzemanje besed znanega francoskega kulinaričnega virtuoza: "Povej mi, kaj zajtrkuješ, in povem ti, iz katere kulture prihajaš." Ne glede na to, ali je vaš idealen zajtrk topel ali hladen, sladek ali slan, je pogosto odsev lokalnih običajev in zgodovine. Kateri od teh okusov bo postal vaša nova jutranja ljubezen?

Newyorški bagel.

Sveže pripravljeni bageli z lososom, kremnim sirom in zelišči na lesenem pultu.

Dobro jutro, Amerika!

Bagli, sveže iz pečice! Ti kvašeni krofi so v Veliko jabolko prispeli s poljsko-judovskimi priseljenci v poznem 19. stoletju. Postreženi s kremnim sirom in dimljenim lososom, so postali ikonični newyorški zajtrk. Zakaj ne bi tudi vi uživali v tej jutranji poslastici, sveže pripravljeni v vaši kuhinji?

1. korak: sestavine za 10-12 bagelov.

  • 1/4 l vročega mleka
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladkorja
  • 400 g moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 beljak in rumenjak (ločeno) enega jajca
  • Mak, sezamovo seme, sol

Peka bagelov niti približno ni tako težka, kot si mislite, še posebej, če imate pomoč z Bosch Cookit. S funkcijami za pomoč pri kuhanju in vgrajeno tehtnico za natančno merjenje je gnetenje in vzhajanje testa pri popolni temperaturi enostavno.

2. korak: pripravite testo.

Najprej zmešajte vroče mleko z maslom in sladkorjem, nato pa pustite, da se ohladi. Nato v mleko nadrobite kvas, premešajte, da se poveže in nato vmešajte moko. V testo nežno vmešajte beljak in ga pustite vzhajati na toplem eno uro.

Nato testo razdelite na 10–12 delov. Vsak kos oblikujte v kepo, rahlo sploščite in v sredini naredite jamico. Na rahlo pomokani površini naj vzhaja še 20 minut.

Medtem segrejte pečico na 200 °C in v loncu zavrite vodo.

3. korak: specite bagele.

Z zajemalko potopite pecivo v vrelo vodo za 20 sekund in ga nato odcedite.

Na kratko pokuhane bagele polagajte na pekač, obložen s papirjem za peko, in premažite z mešanico rumenjaka in vode. Potresite z makom, sezamom ali celo prestno soljo.

Pecite na srednji rešetki 30 minut.

Nasvet strokovnjaka: če ne boste pojedli sveže pečenih bagelov naenkrat, jih lahko pogrejete v opekač, da v njih uživate naslednji dan.

4. korak: posipi.

Sedaj izberite posipe. V New Yorku so bageli s kremnim sirom in dimljenim lososom zelo priljubljeni. Dodate lahko tudi čebulne obročke in nekaj svežih zelišč, npr. kreša, koper, peteršilj, drobnjak, čemaž ali celo kapre. Morda dodate nekaj listov solate in paradižnike? Za sladkosnede poskusite arašidovo maslo z banano ali marmelado.

Uživajte!

Azijska miso juha.

Majhen zemljevid Japonske v pogledu od zgoraj na belo skledo, napolnjeno z miso juho na beli mizi.

Japonsko jutro.

Od tople postelje do tople sklede juhe? Da, to je jutranja rutina na Japonskem. Miso pasta, bogata z encimi in koristnimi bakterijami, ne samo da krepi prebavo, ampak je znana tudi kot živilo, ki spodbuja zdravje. Ste za jutranji miso eksperiment?

1. korak: sestavine za 2 porciji.

  • 600 ml vode ali juhe z ali brez dashija
  • 2 žlici miso paste, po okusu
  • Čilijevi kosmiči
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 kapljica čilijeve omake ali sezamovega olja
  • 1 strok česna
  • 200 g ramen rezancev
  • Nekaj drobno narezanega ingverja
  • Pribl. 300 g svilenega tofuja
  • Nekaj morskih alg wakame
  • Nekaj mlade čebule, narezane na kolobarje
  • Nekaj listov špinače
  • 2 gobi šitake
  • 1 pest fižolovih kalčkov
  • Zelenjava, narezana na juliene
  • 2 jajci, konzervirani v sojini omaki

2. korak: pripravite miso juho.

Posušene šitake gobe namočite v vodi za približno 1/2 ure, nato na kratko prevrite, ohladite in narežite na trakove. Tofu narežite na kocke. Zelenjavo operite in očistite ter narežite na dolge tanke trakove (julienne).

Česen sesekljajte in prepražite v voku ali loncu ter dodajte miso pasto in kosmiče čilija, preden porjavi. Nato ga stresite v juho. Začinite s sojino in čilijevo omako ali sezamovim oljem.

Ramen rezance skuhajte v vodi v skladu z navodili na embalaži. Dobro odcedite in razdelite v jušne sklede. Prelijte z miso juho in izdatno okrasite z gobami šitake in drugimi sestavinami.

Avstralski toast z avokadom.

Majhen zemljevid Avstralije v pogledu od zgoraj na krožnik narezanega avokada na toastu in razglednico iz Sydneyja.

Pozdravi iz Avstralije.

V Avstraliji "fair dinkum" pomeni nekaj resnično dobrega, avtentičnega. In kaj bi bilo bolj avstralsko kot zajtrk z domačim avokadom? Hass ali Shepard, avokado je stalnica v avstralskih zajtrkih. Bodisi preprosto na toastu ali v kombinaciji z jajcem, feta sirom, lososom ali piščancem, avokado je odličen začetek dneva.

1. korak: sestavine za 2 porciji.

  • 2 rezini kislega testa ali vaš najljubši kruh, popečen
  • 1⁄2 velikega zrelega avokada
  • 1/2 limone, lupinica in sok
  • 1 majhen rdeč čili, narezan
  • Sveži listi koriandra ali peteršilja, natrgani
  • Sol in poper

2. korak: Pripravite avokadov toast.

Pretlačite avokado v majhni skledi. Zmešajte limonin sok, čili in zelišča. Po okusu začinite s soljo in poprom. Uporabite opekač, da bo vaš kruh popolnoma hrustljav. Na toast namažite avokado in takoj postrezite.

Nasveti: Svež čili lahko nadomestite z dobrim ščepcem čilijevih kosmičev ali kančkom pekoče omake. Po želji postrezite z mehko kuhanimi jajci.

Francoski rogljički.

Majhen zemljevid Francije na posnetku kuhinjskega pulta s krožnikom, na katerem je ravnokar namazan rogljiček z marmelado.

Bonjour, Francija.

Vsako jutro v Franciji bi lahko spremljali vzklik "Vive le croissant!", če bi le lahko govorili s polnimi usti hrustljavega peciva. Priprava popolnega croissanta zahteva večfazno vnašanje masla v testo, kar ustvarja njegove nežne plasti. Sledite našim šestim korakom ali pa za bližnjico uporabite že pripravljeno listnato testo.

1. korak: sestavine za 4 rogljičke.

  • 500 g + 50 g moke (tip 550)
  • 250 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 25 g svežega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 jajce

2. korak: pripravite testo.

Mleko najprej segrejte do mlačnega in v njem raztopite kvas. V skledi zmešajte moko, sladkor in sol, nato dodajte mleko in kvas ter vse skupaj zgnetite v gladko testo.

Pustite vzhajati 30 minut na toplem ali čez noč v hladilniku.

Kuhinjski robot, kot je MUM Serie 8 OptiMUM preprečuje krče v roki pri pripravi testa. Zahvaljujoč njegovemu inteligentnemu samodejnemu programu ne boste nikoli več preveč pregnetli kvašenega testa. Najboljše od vsega pa je, da se aparat ustavi takoj, ko testo doseže popolno konsistenco.

Pustite vzhajati 30 minut na toplem ali čez noč v hladilniku.

3. korak: vse se vrti okoli masla.

Blok masla narežite na tri rezine. Rezine potresite s 50 g moke, da jo lažje razvaljate. Pripravite dva lista papirja za peko. Prvi list zložite v kvadrat velikosti 20 x 20 cm tako, da stranice papirja zapognete proti sredini. Nato ga znova razgrnite.

Na sredino kvadrata položite pregneteno maslo, zmes pa poravnajte tako, da približno zapolni kvadrat. Nanj položite drugi list peki papirja in oba lista z gubami zložite v paketek. S pomočjo valjarja zmes razvaljajte tako, da v celoti zapolni kvadrat. Odrežite odvečno maslo in ga pritisnite nazaj v sredino ter ponovno razvaljajte. Nato list moke in masla za 20 minut postavite v hladilnik.

4. korak: zvijanje.

Delovno površino potresite z moko in kvašeno testo razvaljajte v pravokotnik, ki naj bo dvakrat daljši od maslenega kvadrata. Zdaj na testo položite maslo in ga prepognite v testo, tako da ga prepognete kot ovojnico. Konci se morajo dotikati, a ne prekrivati. Sendvič iz testa in masla previdno razvaljajte v pravokotnik.

Zdaj je čas, da testo prepognte. To naredite tako, da z ene strani prepognete približno 1/3 testa in nato še tretjino z druge strani, tako da so tri plasti testa ena na drugi. Testo ponovno razvaljajte v pravokotnik. Zložite obe strani skupaj kot knjigo. S tem spet ustvarite pravokotnik, ki je sedaj le za polovico manjši kot prej. Med plastmi naj ne bo moke, da se posamezne plasti lahko sprimejo. Nato testo ponovno zavijte v peki papir in ga za pol ure ohladite v hladilniku, da se maslo ne segreje preveč in stopi.

Nemške jabolčne palačinke.

23299544_Bosch_PCG_PLJ_LP11_Recipe-5_2400x1352.jpg

Guten Morgen, Nemčija.

Obstaja kar nekaj zmede glede nemških jabolčnih palačink, ki so v ZDA znane kot "Dutch babies". Kljub imenu so te sladice bližje palačinkam in s kombinacijo gladkega testa ter karameliziranega sadja nudijo pravo kulinarično doživetje. Ko poskusite, boste pozabili na vso zmedo okoli imena.

1. korak: sestavine za 2 porciji.

  • 90 g moke
  • 160 ml mleka
  • 2 jajci, razžvrkljani
  • 2 veliki jabolki
  • 2 žlički vanilijevega sladkorja (ali 2 žlički sladkorja in 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta)
  • 2 ščepca soli
  • Maslo za cvrtje
  • Cimet in sladkor za posip

2. korak: Pripravite testo in sadje.

Moko in mleko dobro premešajte. Z ročnim mešalnikom Bosch boste delo opravilo na hitro in zagotovili čudovito gladek rezultat. Dodajte stepeno jajce, vanilijev sladkor in sol. Testo pustite nekaj časa počivati.

Medtem operite in olupite jabolka in jih narežite na tanke rezine.

3. korak: ocvrite palačinke.

V ponvi raztopite maslo. Ko zacvrči, dodajte polovico ali vso maso, odvisno od velikosti pekača. Po vrhu na hitro razporedite jabolčne rezine in z obeh strani zlato rjavo popecite palačinke.

Uživajte posute s cimetom in sladkorjem.

Nasvet: če vam ostane več jabolčnih rezin in testa, a premalo za polno palačinko, sadje preprosto dajte v testo, potresite s cimetovim sladkorjem in zlijte v ponev.

Pozdravite svoje Bosch pomočnike pri zajtrku.

Obveščeni s točnimi informacijami.

Vnesite E-Nr. vašega aparata in prenesite navodila. Tako boste imeli vse podatke o vašem aparatu na dosegu roke.

Prenesite navodila za uporabo

Ponve in več za vse kulinarične načrte.

S pravimi dodatki je uspeh zagotovljen. Raziščite našo ponudbo pekačev, rešetk in drugega za vašo pečico ali kuhalno ploščo.

Na dodatni pribor za pečico

Servisni pomočnik Bosch.

Brez dvomov z vsemi podrobnostmi. Vnesite E-Nr. vašega modela v pomočnika aparata in pridobite vse pomembne informacije v zvezi z vašim specifičnim izdelkom – od priročnikov z navodili do strokovnih nasvetov za odpravljanje težav in vzdrževanje.

Pojdi na servisnega pomočnika

Če ni umazanije, ni težav.

Zaradi nečistoč vaš aparat ne more delovati najbolje. Z našimi posebej oblikovanimi izdelki za čiščenje lahko poskrbite, da bodo pečice, kuhalne plošče ter nape videti in delovale tako, kot morajo.

Na sredstva za čiščenje

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.