Različne vrste oreščkov: orehi in arašidi v skledi na mizi.

Pozor, lovci na naravne zaklade: Raziščite pisane jesenske gozdove, tržnice in sadovnjake ter domov prinesite slastne gobe, oreščke, jagodičevje ter druge zaklade za okusne jesenske obroke.

Jesen je letni čas, ko gozdovi počasi začnejo spreminjati svoje barve iz odtenkov zelene v čudovito paleto rumenih, rdečih in rjavih odtenkov - prav tako pa je to tudi sezona žetve. Gozdni sprehodi z družino so odličen način za raziskovanje na prostem in polnjenje shrambe. Od septembra naprej nam gozdovi in sadovnjaki ponujajo celo pogostitev s svežim sadjem, oreščki, gobami in zelišči - se pravi, če veste, kje jih najti. Zberite družino in prijatelje ter spremenite nedeljski sprehod v pustolovski lov na zaklad. Na kaj morate biti pozorni:

Gobe: Osnovno znanje je ključno.

Zbirka gob na krožniku.

Septembra in oktobra je glavna sezona nabiranja gob. Katera pa so najboljša mesta za njihovo iskanje in na kaj morate biti pozorni? Vsaka vrsta gob ima svoje pogoje glede tega, kje rastejo. Če pa želite svoje večerje okrasiti s svežimi lisičkami in jurčki, boste imeli več sreče pri iskanju v svetlih gozdovih z mahovnatimi tlemi.

Še niste strokovnjak za gobe? Ni problema. Tudi začetniki lahko najdejo in naberejo svoje sestavine. Preverite delavnice za prepoznavanje in nabiranje gob v vašem kraju. Ali pa vprašajte bolj izkušene nabiralce, če se lahko sprehodite z njimi, da vam pokažejo, katere gobe so užitne in katere je bolje pustiti pri miru. Knjiga o gobah skupaj s strokovnim vodenjem je bistvenega pomena za vsakega novega nabiralca gob, da si zagotovi, da izbere le prave.

Nabiranje gob zahteva pripravo.

Priprava juhe: Rezanje različnih gob in njihovo sušenje na pekaču.

Greš v gozd in akcija? Na žalost ni tako preprosto - nabiranje gob zahteva nekaj priprave. Kaj si je treba pripraviti:

  • Noži: Za pravilno rezanje stebel je v pomoč komplet majhnih in ostrih nožev (poskrbite, da otroci z njimi ravnajo previdno).
  • Košara/bombažna vreča: Plastično vrečko pustite doma. Ta dovoli gobam, da bi dihale, zaradi česar se hitro navlažijo in zmehčajo. Pravzaprav bi lahko postale neužitne, še preden pridejo v vašo kuhinjo. In ali ne bi bilo to potratno? Mimogrede: oreščki, jagodičevje in zelišča se tudi počutijo bolj udobno v zračnih košarah ali bombažnih vrečkah.
  • Pametni telefon: S pomočjo navigacije se lahko prepričate, da se med iskanjem ne izgubite. Prav tako lahko označite in zapomnite mesta z mnogimi drevesi z oreščki ali gobami, ki jih boste zlahka ponovno našli pri naslednjih nabiranjih. Nekatere vrste gob po nabiranju ponavadi ponovno zrastejo na istih območjih.

Nabiranje gob: Nekaj nasvetov, kako nabirati gobe.

Okusna kremna gobova juha: krožnik in lonec stojita na mizi.

Kremna gobova juha.

Torej, nabrali ste gobe in zdaj potrebujete navdih? Kaj pa slastna kremna gobova juha? Zagotovo vas bo ogrela po iskanju zaklada zunaj. Namig: Ponudba Bosch paličnih mešalnikov zagotavlja najboljše rezultate za vašo gobovo juho. Dodatno podporo, na primer rezanje gob, lahko dobite v obliki kuhinjskega robota MUM5.

Recept: Kremna gobova juha.
Sestavine za kremno gobovo juho na mizi.
Zmešajte vse sestavine za kremno gobovo juho s paličnim mešalnikom.
Okusna kremna gobova juha: krožnik in lonec stojita na mizi.

Kremna gobova juha.

Težavnost: Enostavno | Porcije: 4

Sestavine
• 100 g suhih gob
• 600 ml vode (vroča)
• 2 šalotki
• 1 strok česna
• 200 g šampinjonov
• 100 g jesenskih gobanov
• 1½ jedilne žlice masla
• 400 ml zelenjavne jušne osnove
• 3 jajčni rumenjaki
• 200 ml smetane za kuhanje
• 20 g drobnjaka
• ½ čajne žličke muškatnega oreščka (nariban)
• 1 jedilna žlica limoninega soka
• 1 čajna žlička sladkorja
• sol
• poper

Korak 1/7
V majhni posodi, odporni na toploto, namočite posušene gobe v vroči vodi za pribl. 15 min. Šalotko in česen drobno sesekljajte. Šampinjone in jurčke očistite in narežite na rezine.

Korak 2/7
Namočene gobe odcedite in shranite tekočino, v kateri ste jih namakali. V ponev dodajte dve tretjini masla in prepražite šalotko in česen, dokler nista prozorna. Dodajte šampinjone in posušene gobe ter nadaljujte s praženjem pribl. 4-6 minut.

Korak 3/7
Začinite s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom.

Korak 4/7
Dolijte zelenjavno juho in večino tekočine od namakanja. Zavrite, zmanjšajte ogenj in pustite vreti pribl. 20 minut na majhnem ognju.

Korak 5/7
Odstranite z ognja in juho zmešajte s paličnim mešalnikom.

Korak 6/7
Vmešajte smetano za kuhanje in rumenjake ter začinite z limoninim sokom.

Korak 7/7
Drobno narežite drobnjak. V ponvi na preostalem maslu prepražite jurčke, dokler niso pečeni. Dodajte drobnjak in začinite s soljo in poprom. Juho prelijte v jušni krožnik in dodajte jurčke. Postrezite s svežim kruhom.

Vse je v oreščkih.

Oreščki in arašidi v roki.

Nenasičene maščobe naredijo oreščke zdravo sestavino v vaši prehrani. Oreščke, lešnike in sladki kostanj lahko najdete od septembra naprej. Še posebej sladki kostanj je okusen, če ga pečemo v pečici. Vsekakor pa pri nabiranju pobirajte le tiste z drobnimi belimi lasmi in preverite, ali so v lupini majhne luknjice, saj je to lahko znak za zajedavce. Razširjen konjski oz. divji kostanj je zelo podoben sladkemu, vendar je neužiten. Kljub temu jih lahko še vedno uporabite za čudovite jesenske okraske ali lastnoročne projekte s svojimi otroki. Zobotrebci in migajoče oči iz trgovine za ustvarjalce spremenijo majhne rjave oreščke v ljubke živalice iz kostanja. Za več družinske zabave lahko svoj lov spremenite v tekmovanje - kdo jih nabere največ?

Kostanjevi brioš vozlički na krožniku s čajnikom in skodelico na mizi.

Kostanjevi brioš vozlički.

Kostanj, pečen v pečici, je zelo slan in ultimativni okus po jeseni, vendar obstaja veliko drugih načinov za pripravo okusnih receptov iz kostanja. Kako zvenijo vozlički iz sladkega kostanjevega brioša? Prepričani smo, da se teh ne boste nikoli prenajedli.

Recept: Kostanjevi brioški vozlički.
Sestavine za kostanjeve brioš vozličke na mizi.
Jajca, mleko in druge sestavine zgnetite z Bosch kuhinjskim aparatom.
Kostanjevi brioš vozlički na krožniku s čajnikom in skodelico na mizi.

Kostanjevi brioški vozlički

Težavnost: Srednja | Porcije: 9

Sestavine
• 200 g kostanjev
• 250 ml mleka (razpolovljenega)
• 150 ml vode
• 42 g svežega kvasa
• 100 g masla
• 800 g moke
• 1½ čajne žličke soli
• 3 jajca
• 3 jedilne žlice javorjevega sirupa
• 1 pomaranča
• 100 g špekulacij piškotkov
• 350 ml kondenziranega mleka
• 1 strok vanilije
• moka za posipanje

Korak 1/7
V majhnem loncu na srednje nizkem ognju segrejte mleko in vodo. Dodajte kvas in zmešajte. V drugem majhnem loncu stopite maslo na srednje nizkem ognju. V veliko skledo dodajte moko in sol ter na sredini oblikujte jamico.

Korak 2/7
V posodo dodajte stopljeno maslo, mešanico mleka in vode, jajca in javorjev sirup ter z ročnim mešalnikom zgnetite s kavlji za testo v gladko, mehko testo. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 2 uri na toplem mestu.

Korak 3/7
Medtem pomarančno lupinico in špekulacij piškote do finega zmeljite v kuhinjskem aparatu. V lonec dodajte kostanj, mleko, kondenzirano mleko in strok vanilije, zavrite in pustite, da se počasi vre pribl. 5 minut. Odstranite strok vanilije, dodajte zdrobljene špekulacij piškote in pomarančno lupinico ter premešajte v zmes. Mešajte, dokler ni zmes gladka in kremasta.

Korak 4/7
Segrejte pečico na 200°C/400°F. Testo prenesite na pomokano delovno površino. Ponovno na kratko pregnetite, nato testo razdelite na enake dele. Vsak kos testa razvaljajte do velikosti 20 x 10 cm.

Korak 5/7
Enakomerno razporedite 1 žlico. kostanjeve kreme na vsak kos testa.

Korak 6/7
Testo razvaljajte in ga zarežite po sredini, vendar ne do konca, da boste lažje naredili vozle. Nato vsak pramen zasukajte enega nad drugim. Prepleteno testo oblikujte v krog, tako da se konci eden na drugem prekrivajo. Tako nadaljujte pri vseh preostalih kosih testa.

Korak 7/7
Kostanjeve brioš vozličke položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite pribl. 20 minut ali dokler ni zunanjost hrustljava in zlato rjave barve. Dober tek!

Čas za sadje.

Bučna marmelada v majhni steklenički zraven rezin pomaranče na mizi.

Jesen je priljubljena tudi med tistimi, ki imajo radi sladko. Zrela in sočna jabolka, hruške, slive in kutine - z vašega vrta ali tržnice - postanejo okusne pite ali marmelade. Včasih kmetje odprejo svoje sadovnjake, tako da lahko celo sami pobirate sadje. Robidnice, šipek ali rakitovec ponujajo pisane in aromatične dodatke za marmelade. Kako vznemirljivo je, da vaši otroci kuhajo sadni namaz iz lastne letine. Odličen način, da doživite celoten proces od nabiranja sestavin do kozarca marmelade, pripravljenega za uživanje, v rokah.

Krožnik bučnih njokov z žajbljevim maslom na mizi.

Bučni njoki z žajbljevim maslom.

Ko gre za jesensko trgatev, to ne sme manjkati: Svetlo oranžne buče so simbol sezone - pa naj gre za strašne bučne obraze, ki jih osvetli sveča, ali otroke, ki se igrajo v nasadu buč. Poleg slavne izrezljane buče obstaja veliko vrst buč, ki omogočajo barvite menije. Poleg bučne pite in bučne juhe lahko pripravite številne druge jedi. Ste že kdaj poskusili bučne njoke z žajbljevim maslom? Sliši se slastno, kajne?

Recept: Bučni njoki z žajbljevim maslom.
Sestavine za bučne njoke z žajbljevim maslom na leseni deski na mizi.
Bučko zmiksajte s paličnim mešalnikom v pire do gladke zmesi.
Krožnik bučnih njokov z žajbljevim maslom na mizi.

Bučni njoki z žajbljevim maslom.

Težavnost: Srednja | Porcije: 4

Sestavine
• 1 kg hokaido buče
• 20 žajbljevih listov
• 70 g orehov
• 150 g dimljene slanine (narezane na kocke)
• 300 g krompirja
• 200 g krompirjevega škroba
• 8 jedilnih žlich koruzne moke
• 50 g sira parmezan (naribanega)
• 1 jajčni rumenjak
• 1 jedilna žlica sira ricotta
• 2 stroka česna
• 1 jedilna žlica olivnega olja
• 50 g masla
• sol
• poper
• mleta kumina
• mleti muškatni orešček
• moka za posipanje

Korak 1/7
Segrejte pečico na 200 °C/400 °F. Hokaido bučo prepolovite in odstranite semena. Narežite jo na krhlje, nato pa na kocke in prenesite na pekač. Pecite pribl. 30 minut ali dokler se buča ne zmehča, nato jo vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.

Korak 2/7
Medtem olupite krompir in ga dajte v lonec z vodo. Skuhajte do mehkega, nato odcedite in prenesite v veliko skledo. Krompir pretlačite do gladkega.

Korak 3/7
V merilno skodelico za tekočino dodajte na kocke narezano bučo in s jo paličnim mešalnikom pretlačite v pire. Pire krompirju dodajte bučni pire, krompirjev škrob, koruzno moko, parmezan, rumenjak, ricotto in nariban česen. Začinite s soljo, poprom, mleto kumino in mletim muškatnim oreščkom. Dobro premešajte, dokler ne dobite rahlo lepljivega testa.

Korak 4/7
Čisto delovno površino pomokajte, dodajte nekaj testa in ga zvaljajte v podolgovat zvitek. Ponovite še s preostalim testom. Narežite na majhne koščke in zvaljajte v majhne kroglice. Če želite ustvariti klasične vdolbine za njoke, vsak njok razvaljajte po rogovih vilic, nato pa prenesite na pomokan pekač.

Korak 5/7
V velikem loncu zavrite vodo in v vrelo vodo po serijah dodajte njoke. Ko lebdijo, so pripravljeni in jih lahko nežno odstranite z luknjasto zajemalko.

Korak 6/7
Medtem segrejte veliko ponev na srednje močnem ognju in prepražite na kocke narezano dimljeno slanino, da postane hrustljava. Odstranite iz ponve in odstavite. Grobo nasekljajte orehe.

Korak 7/7
V ponvi segrejte olje in dodajte maslo. Dodajte njoke in jih prepražite ter občasno premešajte. Dodajte orehe, liste žajblja in ocvrto slanino. Pražite, dokler žajbelj ne postane hrustljav in maslo ne porjavi. Začinite s soljo in poprom, odstavite z ognja in takoj postrezite. Dober tek!

Okrasitev za jesensko večerjo.

Jesenska dekoracija ob večerji s posušenimi listi, rožami, vinskim kozarcem in elegantnim pogrinjkom.

Imate goste in jih želite postreči za čudovito jedilno mizo z jesensko tematiko? Prinesite domov nekaj pisanih listov in jih uporabite kot okras v svojem domu. Vaši otroci vam lahko pomagajo najti najlepše liste, ki jih nato stisnite med liste knjig. Postali bodo čudovit dodatek za vašo mizo. Lahko pa uporabite tanko prejo in posušene liste privežete na opornike stropne svetilke ter si ustvarite lasten naravni jesenski vrtiljak.

Preživeti dan zunaj v naravi z vso družino je zelo zabavno - najboljše pa je, da se nagradite s tako svežimi in naravnimi okusnimi sestavinami.

Potrebujete več navdiha, kako uporabiti nabrane dobrote?

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.