Bučna marmelada v majhni steklenički zraven rezin pomaranče na mizi.

Konzerviranje, vlaganje, sušenje na zraku: čas je, da pripravite ozimnico. Konec poletja in zgodnja jesen nam ponujata različne sveže sestavine, kot so gobe, sadje in zelenjava. Zato je to idealen čas za pripravo in polnjenje vaše shrambe, da zagotovite, da bo vaša jesenska letina zdržala skozi zimo.

Zadnji topli sončni žarki, drevesa okrašena z rdečimi in zlatimi listi, poseben vonj v zraku - nekateri bi radi ohranili to jesensko čarobnost. Kaj pa, če vam povemo, da je to mogoče - vsaj na kulinarični način? Odgovor je preprost: s konzerviranjem bogate poletne in jesenske letine za hladni čas, ki je pred nami. To vam nudi okus poletja in jeseni na vašem krožniku, kadar koli zaželite.

Različne vrste oreščkov: orehi in arašidi v skledi na mizi.

Z nekaj enostavnimi metodami lahko shranite skoraj vse vrste svežih sestavin, ki ste jih kupili na lokalni tržnici ali kar ste sami pridelali. Konec poletja in zgodaj jeseni se lahko družinski sprehod po gozdu spremeni v pravi lov na zaklad v obliki gob, oreščkov in sadja.

Tu so najpogostejši načini, kako shraniti sveže sestavine in jih kar najbolje izkoristiti.

Kako shraniti sveže sestavine.

Soljenje, sušenje, fermentacija - nekatere najstarejše metode shranjvanja hrane ljudje izvajajo že tisočletja. Nekatere od njih uporabljamo še danes. Industrializacija je omogočila razvoj dodatnih metod, kot so konzerviranje, zamrzovanje ali vakuumsko pakiranje, zaradi česar je shranjevanje hrane preprostejše in učinkovito.

Zamrzovanje in vakuumsko pakiranje sta najboljši možnosti, če želite podaljšati rok trajanja živil in ohraniti prvotno stanje - brez vpliva na njihov okus. Konzerviranje ali kisanje pa vašim sestavinam da novo obliko s spreminjanjem njihove teksture in dodajanjem slastne kisle, mastne ali slane arome.

Tukaj je vse, kar morate vedeti o različnih načinih konzerviranja hrane.

Konzerviranje - za okusne marmelade, čatnije in želeje.

Enostaven in okusen način konzerviranja vseh vrst jagodičevja ali sadja je priprava marmelad, čatnijev ali želejev ter njihovo shranjevanje v nepredušnih posodah ali kozarcih. Ko pripravljate svoj namaz, določite pravila. Ali želite slivovi marmeladi dodati nekaj vanilije ali cimeta ali želite v njej obdržati celo sadje? Želite iz ostankov sadja pripraviti kutin žele ali jabolka skuhati v fino jabolčno omako? To je popolnoma odvisno od vas. Lahko ste ustvarjalni in eksperimentirate z različnimi kombinacijami sadja, okusov in sestavin. Napolnjene v čiste, sterilizirane kozarce in shranjene v hladnem temnem prostoru, lahko porabite svojo marmelado ali čutnije v največ dveh letih - pod pogojem, da tako dolgo preživijo poleg vaših lačnih družinskih članov. Poleg tega so domače marmelade in čatniji popolna majhna darila, ko kogar koli povabite na večerjo ali rojstni dan.

Takole to gre:

Priprava domače marmelade s pomarančami, bučami in sladkorjem v Bosch kuhalniku Cookit.

1. Izberite sestavine in jih narežite na koščke.
2. Postavite jih v velik lonec. Odvisno od recepta je to pravi čas za dodajanje sladkorja, soli ali kisa ter začimb.
3. Zavrite, vsake toliko premešajte in segrevajte, dokler masa ne doseže želene konsistence.
4. Kozarce in pokrove pripravite tako, da jih sperete z vrelo vodo, da odstranite vse bakterije.
5. Vročo maso nalijte v kozarce, pri tem pazite, da so robovi čisti, in takoj zaprite pokrov.

Ker se tako kozarci kot vsebina med postopkom zelo segrejejo, se uničijo potencialne bakterije. Poleg tega se med segrevanjem in hlajenjem ustvari vakuum, zaradi česar je vsebina dolgotrajna.

Dehidracija in sušenje - za doma narejene, zdrave prigrizke in podobne dobrote.

Priprava juhe: Rezanje različnih gob in njihovo sušenje na pekaču.

Ste kdaj poskusili narediti jabolčne čips s cimetom? Ali posušena zelišča, da zdržijo čim dlje? Sušenje na zraku je preprost, a učinkovit način za odstranjevanje vlage iz svežih živil, da bodo dlje časa užitna. Sušenje na zraku preprečuje razvoj in rast bakterij in plesni. Vse kar potrebujete je pečica ali dehidrator. Aparati morajo delovati pri precej nizkih temperaturah. Odvisno od živila, potrebuje stalno temperaturo med 40 in 70 stopinjami Celzija, in lahko traja nekaj ur. Rezultati so vsekakor vredni čakanja.

S to metodo lahko ostanek sadja postane okusen in zdrav prigrizek. Izbrano sadje, na primer jabolka ali hruške, preprosto narežite na tanke rezine in jih položite v dehidrator ter počakajte, da se posušijo. Ta-da! Vaši okusni in zdravi sadni čipsi so pripravljeni.

Sušenje na zraku je priročen način za ohranjanje vaših vrtnih ali balkonskih zelišč, preden jim lahko prva zmrzal odvzame vso živost in okus. Potrebujemo le zelišča in kos preje. Prejo preprosto ovijete okoli stebel in jih obesite navzdol pri sobni temperaturi. Res ne gre lažje.

Vlaganje - za nekaj dodatnega okusa.

Kis, olje, sol - za konzerviranje hrane s kisanjem lahko uporabite različne sestavine. Najpogostejši primeri kisanja so kisle kumarice. Kateri konzervans izbrati, je odvisno od sestavin in okusa, ki ga želite dati hrani. To je vaša priložnost, da eksperimentirate z različnimi tehnikami in mešanicami, da ugotovite, kaj je tisto, kar vas osrečuje.

Ko uporabljate kis, morate preprosto zavreti vodo s kisom in jo še vročo napolniti v kozarce - skupaj s sestavinami, ki jih želite kisati. Uporabite visokokakovosten kis z najmanj petimi odstotki ocetne kisline, da preprečite rast bakterij v kozarcih.

Enako velja za kisanje z oljem: uporabljajte samo visokokakovostno olje in predhodno skuhajte sestavine, ki jih želite vložiti, saj olje le prekrije sestavine, vendar jih ne konzervira. Ta metoda je odlična rešitev za ohranjanje sveže nabrane paprike, paradižnika in druge vrtne zelenjave. Če želite svoji v olju vloženi zelenjavi dati poseben mediteranski pridih, dodajte nekaj svežih ali posušenih zelišč. Pripravljeni so vaši prvi okusni, samostojno pripravljeni antipasti.

Sveže sestavine pa lahko vložite tudi tako, da jih nasolite. V ta namen zavrete vodo s soljo in malo kisa ali limoninega soka. Nato pustite, da se zmes ohladi in jo napolnite v kozarce, dokler popolnoma ne prekrije vsebine in zaprite pokrov. Zdaj potrebujete nekaj potrpljenja: za najboljše rezultate mora vaša kisana hrana počivati vsaj štiri do šest tednov. Hrano, vloženo v olju in slanici, je treba zaužiti v naslednjih treh do štirih mesecih, medtem ko bodo sestavine, kisane v kisu, užitne približno šest mesecev.

Vakuumsko shranjevanje - sveža zelenjava ali večerja, pripravljena za uživanje.

Ostanke bučne juhe vakuumirajte v škatli s paličnim mešalnikom Bosch.

Ste preobremenjeni s pobiranjem gob in številnimi litri gobove juhe? Vaše vrtne bučke se začenjajo kopičiti? Ste pripravili več smoothija, kot ga lahko popijete? V tem primeru je lahko vakuumsko shranjevanje primerna rešitev. Konzerviranje, zaščita in preprosto shranjevanje - nudi toliko prednosti, ko gre za podaljšanje življenjske dobe vaše hrane. Z odstranjevanjem vsega zraka iz posod za shranjevanje ali plastičnih vrečk vakuumsko tesnjenje varno konzervira sestavine, hkrati pa ohranja njihov prvotni videz in okus. Ohranijo se celo vitamini in druge koristne snovi. Pa naj bo to sadje, zelenjava ali celo meso - sveže in okusno kot prvi dan.

Pri vakuumskem shranjevanju ne gre le za ohranjanje svežih sestavin. Gre tudi za to, da trajajo dlje. Ko so shranjena v zamrzovalniku, živila, zaprta v vakuumu, zdržijo do tri leta in to brez ožganin od zamrzovanja, zavzamejo pa tudi manj prostora. To velja tudi za že predelane sestavine. Vakuumsko zapakiranje in zamrznitev preostale gobove juhe v družinske porcije je optimalno za hitre večerje. To je še posebej koristno pri kuhanju na način sous vide.

Potrebujete podporo pri vakuumskem pakiranju? Številka Bosch MaxoMixx palični mešalnik ima vgrajeno funkcijo sesanja - Bosch Svež vakuumski sistemsistem za vakuumiranje svežih živil. Z enim samim klikom lahko pritrdite vakuumsko črpalko na napravo in vakuumsko zaprete posebej oblikovane vakuumske škatle in vrečke z zadrgo.

Zdaj smo pripravljeni na zimo. Vse, kar še potrebujemo, je shramba, ki je dovolj velika za shranjevanje vseh naših konzerviranih zakladov - in upanje, da naši lačni družinski člani ne bodo preveč hitro izpraznili zamrzovalnika in kozarcev, preden se zima konča ...

Okusna kremna gobova juha: krožnik in lonec stojita na mizi.

Kremna gobova juha.

Torej, nabrali ste gobe in zdaj potrebujete navdih? Kaj pa slastna kremna gobova juha? Zagotovo vas bo ogrela po iskanju zaklada zunaj. Majhna opomba: Ponudba Bosch paličnih mešalnikov zagotavlja najboljše rezultate za vašo gobovo juho.

Recept: Kremna gobova juha.
Sestavine za kremno gobovo juho na mizi.
Zmešajte vse sestavine za kremno gobovo juho s paličnim mešalnikom.
Okusna kremna gobova juha: krožnik in lonec stojita na mizi.

Kremna gobova juha.

Težavnost: Enostavno | Porcije: 4

Sestavine
• 100 g suhih gob
• 600 ml vode (vroča)
• 2 šalotki
• 1 strok česna
• 200 g šampinjonov
• 100 g jesenskih gobanov
• 1½ jedilne žlice masla
• 400 ml zelenjavne jušne osnove
• 3 jajčni rumenjaki
• 200 ml smetane za kuhanje
• 20 g drobnjaka
• ½ čajne žličke muškatnega oreščka (nariban)
• 1 jedilna žlica limoninega soka
• 1 čajna žlička sladkorja
• sol
• poper

Korak 1/7
V majhni posodi, odporni na toploto, namočite posušene gobe v vroči vodi za pribl. 15 min. Šalotko in česen drobno sesekljajte. Šampinjone in jurčke očistite in narežite na rezine.

Korak 2/7
Namočene gobe odcedite in shranite tekočino, v kateri ste jih namakali. V ponev dodajte dve tretjini masla in prepražite šalotko in česen, dokler nista prozorna. Dodajte šampinjone in posušene gobe ter nadaljujte s praženjem pribl. 4-6 minut.

Korak 3/7
Začinite s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom.

Korak 4/7
Dolijte zelenjavno juho in večino tekočine od namakanja. Zavrite, zmanjšajte ogenj in pustite vreti pribl. 20 minut na majhnem ognju.

Korak 5/7
Odstranite z ognja in juho zmešajte s paličnim mešalnikom.

Korak 6/7
Vmešajte smetano za kuhanje in rumenjake ter začinite z limoninim sokom.

Korak 7/7
Drobno narežite drobnjak. V ponvi na preostalem maslu prepražite jurčke, dokler niso pečeni. Dodajte drobnjak in začinite s soljo in poprom. Juho prelijte v jušni krožnik in dodajte jurčke. Postrezite s svežim kruhom.

Potrebujete več navdiha, kako uporabiti nabrane dobrote?

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.