Boljša izbira.

Vam je od včerajšnjega kosila ostalo še nekaj hrane? Večino lahko zamrznete in ponovno uporabite naslednjič. A iz ostankov živil, kot so riž, rezanci ali krompir, se lahko naredi še veliko več, tudi če so stari nekaj dni. Na primer: veliko jedi je boljšega okusa, ko sadeži ali zelenjava niso več tako sveži, ampak bolj zreli. Kar brez skrbi: za večino od naših preprostih receptov sploh ne boste potrebovali nobenih posebnih sestavin, samo te, ki jih imate verjetno že doma.

Imejte rižev dan!

Obstaja veliko vrst riža, vključno z belimi, rjavim, črnim in divjimi vrstami. Je zdrav in hranite ga lahko dolgo časa, ne da bi se pokvaril, zato je popolna rešitev, ko se sprašujete, kaj storiti z ostanki riža.

Preverite, kaj narediti z ostanki riža.
Z ostanki riža lahko naredite veliko stvari.

Slastno in kremasto

Kremna rižota s parmezanom je vedno popolna kot glavna jed ali priloga. K tej enostavni jedi z rižem, ki vam ostane, se prilegajo razna živila, ki bi jih sicer zavrgli.

Sestavine:
- Riž za rižoto
- Zelenjavna jušna osnova
- Belo vino
- Čebula in česen
- Ostanki zelenjave

Dobro je imeti:
- Parmezan
- Svež ali zamrznjen peteršilj

Z ostanki riža lahko naredite veliko stvari.

Slastno in kremasto

Postopek:

Fino nasekljajte čebulo in česen ter ju popecite na vročem olju. Vmešajte riž. Prelijte z belim vinom in zelenjavno jušno osnovo ter pustite vreti, dokler ne dobite kremaste zmesi. Začinite s soljo, poprom in nekaj muškatnega oreščka. Da bi bil ta enostaven recept resnično poseben, primešajte zelenjavo, ki vam je ostala in po vrhu dodajte parmezan in peteršilj.

Testeninska pojedina!

Rezanci so izjemni: na voljo so v različnih oblikah, velikostih in okusih ter se dobro prilegajo skoraj z vsem! So preprosti in nevtralni ter presenetljivo dobri v raznih kombinacijah. Poglejmo si, kateri preprost recept je primeren za to jed iz pšenične moke, ki ima rok trajanja več mesecev.

Z ostanki rezancev lahko naredite veliko stvari.
Z ostanki rezancev lahko naredite veliko stvari.

Čudežna enolončnica iz testenin

Kaj je najboljše pri tem receptu? Da jed pripravite v enem loncu, v katerem najprej popečete vso zelenjavo, ki vam je ostala, dodate rezance in vodo ter zavrete. Enostavno. Naj vam tekne!

Sestavine:
- Testenine
- Čebula in česen
- Ostanki zelenjave
- Meso, ki vam je ostalo (npr. ocvrt piščanec, govedina, jagnjetina, ribe)
- Indijski curry v pasti

Dobro je imeti:
- Limono
- Svež ali zamrznjen koriander
- Oreščke (indijske oreščke, arašide itd.)

Z ostanki rezancev lahko naredite veliko stvari.

Čudežna enolončnica iz testenin

Postopek:

Fino nasekljajte čebulo in česen ter ju vstavite v vročo ponev, nato pa dodajte še testenine, zelenjavo in curry v pasti. Dodajte nekaj olja in se prepričajte, da so vse sestavine prekrite s tekočino. Pustite 10 minut lahko vreti na nizki temperaturi. Ko so testenine pripravljene al dente, dodajte ocvrtega piščanca. Preden postrežete, po vrhu dodajte nekaj limoninega soka, nasekljan koriander in oreščke.

Naš najljubši krompir

Krompirju ni para: majhen gomolj iz zemlje, ki se ne pokvari hitro. Tudi ko se zgubajo, večina njihovih hranil ostane nedotaknjena – poglejmo si, kako jih lahko kombiniramo in kaj pripraviti iz krompirja, ki vam ostane.

Z ostanki krompirja lahko naredite veliko stvari.
Z ostanki krompirja lahko naredite veliko stvari.

Najboljše skupaj

Preizkusite ta enostaven recept s krompirjem, ki ostaja: pire krompir s mešano zelenjavo in umešanimi jajci.

Sestavine:
- Ostanki kuhanega krompirja
- Maslo
- Smetana
- Jajca
- Ostanki zelenjave

Dobro je imeti:
- Špinačo
- Prekajen losos
- Hren

Z ostanki krompirja lahko naredite veliko stvari.

Najboljše skupaj

Postopek:

Olupite in narežite olupljen krompir. Dodajte ga v lonec skupaj z maslom in nekaj smetane. Krompir pretlačite, da dobite lepljivo maso, ter dodajte zelenjavo in jajca. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Če jo imate, primešajte svežo špinačo. Postrezite s prekajenim lososom, če ga imate, ter ščepcem hrena.

Še več trikov in nasvetov za preprečevanje živilskih odpadkov.
Več o tehnologiji VitaFresh
Še več trikov in nasvetov za preprečevanje živilskih odpadkov VitaFresh Bosch
Želite še več nasvetov, kako se izogniti tratenju hrane? Odlično – kliknite tukaj in si preberite več na to temo, a seveda šele po tem, ko pripravite vsaj enega od naših enostavnih receptov. Preprečevanje tratenja hrane se prične z dobrim shranjevanjem. Spoznajte, kako vam tehnologija VitaFresh Bosch pomaga pravilno shraniti živila in zmanjšati količino zavržene hrane v vašem gospodinjstvu.
Več informacij o tem, kako zmanjšati količino zavržene hrane Več o tehnologiji VitaFresh
MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.