Bi izbiro kuhalne plošče najraje prepustili komu drugemu? Izberite napravo znamke Bosch in storite prav to! S pomočjo našega digitalnega svetovalca lahko v le nekaj klikih odkrijete, kateri od Boschevih pralnih strojev najbolje ustreza vašim potrebam, željam in proračunu.
Boschevi strokovnjaki smo zbirali - in tudi zbrali - ključne lastnosti ter prednosti indukcijskih, steklokeramičnih in plinskih kuhalnih plošč.
1. Najboljša kuhalna plošča
Izbira prave kuhalne plošče je odvisna predvsem od vaših kuharskih navad.
Indukcijska plošča je pravšnja za tiste, ki iščete najučinkovitejši in najhitrejši način priprave hrane.
Če ste zaprisežen ljubitelj naravnega kuhanja in pečenja, potem boste zagotovo vzljubili plinsko kuhalno ploščo.
Steklokeramično ploščo priporočamo vsem, ki bi radi preizkusili čare sodobnega kuhanja, brez da bi morali zamenjati sete svoje obstoječe posode.
Kdaj izbrati indukcijsko ploščo?
Če vam je pomemben čas za pripravo obroka - Indukcija velja za najhitrejši način kuhanja. Magnetno polje pod njeno površino povzroči električne tokove, ki sprožijo močno segrevanje dna posode in pospešeno obdelavo živila v posodi. Olje se na tak način segreje v nekaj trenutkih, liter vode pa v dobri minuti.
Če iščete energijsko varčno rešitev - Med delovanjem indukcije je vsa energija usmerjena proti posodi, s čimer so energetske izgube neznatne.
Če vam veliko pomeni varnost uporabe - Indukcijske plošče priporočamo tistim, ki v kuhinji radi ustvarjate s svojimi najmlajšimi, in vsem z radovednimi hišnimi ljubljenčki. Po koncu uporabe se namreč takoj ohladijo.
Če ne marate zahtevnih čistilnih podvigov - Najboljša kuhalna plošča je tista, ki se enostavno očisti. In čiščenje indukcijskih plošč je res sila preprosto. Njeno površino preprosto obrišemo s specializiranim čistilom brez kakršnega koli drgnjenja.
Če načrtujete nakup nove posode - Na indukciji delujejo samo posode, ki vsebujejo feromagnetne materiale. Dno tovrstnih posod je označeno s simbolom tuljave. Prav tako so za uporabo na indukcijskih ploščah primerne posode litoželezne posode in posode iz emajliranega jekla, medtem ko najbolj razširjene posode iz nerjavečega jekla na indukciji ne bodo delovale.
Prednosti plinske kuhalne plošče
Sodobne plinske kuhalne plošče odlikuje natančno uravnavanje plamena. To je pomembno zlasti pri pripravi živil, ki ne potrebujejo veliko toplotne obdelave (recimo morskih sadežev) in pri tekočinah, ki rade prekipijo (mleko, pudingi, kreme).
Večina profesionalnih kuharjev pravi, da je zanje najboljša plinska kuhalna plošča. Naravni ogenj namreč poskrbi za sočen, energijsko hranljiv in hitro pripravljen obrok.
Vendar pozor - tudi najbolj goreči zagovorniki plinskih plošč si želijo, da bi obstajal lažji način za njihovo vzdrževanje. Čiščenje plinske kuhalne plošče terja svoj čas. Po pripravi obroka se morajo rešetke in gorilniki najprej ohladiti, nato jih je treba previdno odstraniti. Nekatere rešetke lahko pomijete v pomivalnem stroju, druge je treba namočiti v pomivalnem koritu, da se vsa zasušena umazanija omehča. Preden gorilnike zopet namestite na kuhalno ploščo, morajo biti povsem suhi. Če precej raje kuhate kakor čistite, vam zato izbiro plinske kuhalne plošče odsvetujemo.
Dodatna slabost plinskih kuhalnih plošč je tudi ta, da se težje umeščajo v manjše prostore, saj moramo eno kuhinjsko omarico nameniti shranjevanju plinske jeklenke (razen v primeru vgrajene plinske napeljave).
Zlata sredina - steklokeramična plošča
V primerjavi z indukcijsko ploščo je steklokeramična cenovno dostopnejša. Cene steklokeramičnih plošč so nižje kot cene indukcijskih, dodatne prihranke pa zagotavlja dejstvo, da za pripravo hrane na steklokeramični plošči ne potrebujete posebnih posod in da so popravila steklokeramičnih plošč praviloma cenejša kot popravila indukcijskih plošč.
Čiščenje steklokeramične plošče je enostavnejše kot čiščenje plinske kuhalne plošče. Počakati moramo le, da se plošča ohladi, in s specializiranim čistilom odstraniti ostanke zasušene umazanije ter ploščo spolirati s krožnimi gibi, ki bodo poskrbeli za njen sijaj.
2. Med kakšnimi velikostmi kuhalne plošče lahko izbiram?
Glede na razporeditev kuhinjskih aparatov in delovne površine lahko izbirate med naslednjimi širinami kuhalnih plošč:
- Plinske plošče: 30, 60, 75, 90 cm
- Indukcijske in steklokeramične plošče: 30, 60, 80, 90 cm
Če kuhinjo prenavljate, dobro premerite trenutni izrez. Namig: plinska kuhalna plošča dimenzije 60 cm se lahko nadgradi na 75 cm plinsko kuhalno ploščo, ne da bi spremenili izrez. Za optimalno delovanje nape mora biti kuhalna plošča enake širine ali nekoliko ožja kot napa.
Pri načrtovanju nove kuhinje razmislite, kako običajno poteka priprava obroka v vašem domu.
Lastniki manjših kuhinjskih prostorov, privrženci enolončnic in tisti, ki pripravljate obroke z veliko predpriprave (rezanja zelenjave, mešanja v različnih posodah in obdelave v različnih malih gospodinjskih aparatih), raje izberete ožje kuhalne plošče, saj na tak način poskrbite za več delovne površine v kuhinji.
Če pogosto pripravljate hrano v večjih posodah z ročkami, raje izberite širšo kuhalno ploščo, saj ta ponuja več prostora med posameznimi kuhališči in preprečuje stikanje posod.
Radi kuhate na več gorilnikih hkrati? Za popolno izkušnjo kuhanja izberite kuhalno ploščo z večjo širino, saj imajo te večje število gorilnikov.
Še nasvet: Upoštevajte potrebno razdaljo med kuhalno ploščo in napo - najmanj 65 cm, med sosednjim kuhinjskim elementom oziroma robom površine pa morate zagotoviti najmanj 4 cm prostora.
3. Kako izbrati število gorilnikov na kuhalni plošči?
Izbira števila gorilnikov je odvisna od prostora in razporeditve v kuhinji, kuharskih navad in velikosti gospodinjstva.
Večja gospodinjstva se navadno odločajo za plošče s petimi plinskimi gorilniki.
Najboljša indukcijska plošča za tiste, ki radi kuhate v velikih loncih in ponvah ali v pravokotnih posodah, kot so žar ponve, je plošča s prilagodljivimi kuhališči. Tovrstne indukcijske plošče omogočajo povezovanje posameznih kuhališč in tako ustvarjajo večja.
Obožujete kuhanje s plinom, a želite izkoristiti tudi prednosti indukcijske plošče? V tem primeru je pametna izbira kombinirana plinska in indukcijska kuhalna plošča, poznana tudi kot hibridna plošča. 30 cm široko plinsko ploščo lahko kombinirate z indukcijsko ali steklokeramično ter si tako zagotovite ploščo, ki je povsem prilagojena vašim željam.
4. S kuhalno ploščo do energetsko učinkovitega doma
Vsem, ki si želite zelene izbire, priporočamo nakup indukcijske plošče. Te veljajo so tudi do 40 % učinkovitejše kot steklokeramične plošče. Čeprav plinske plošče ne delujejo na električno energijo, so zaradi kuhanja na odprtem ognju energetske izgube pri kuhanju na plin znatne. Indukcija pa vso potrebno energijo usmerja direktno v posodo, zato je njena učinkovitost okrog 85 % (najboljše plinske kuhalne plošče beležijo učinkovitost okrog 30 %, steklokeramične pa okrog 75 %).
Prednost izbire električne plošče je tudi manjša odvisnost od uvoza plina in možnost izkoriščanja električne energije, ki je lahko pridobljena iz različnih virov (med drugim tudi iz lastnih sončnih celic).
Z nami je lahko še lažje!
Z nami je lahko še lažje!
Kuharske kreacije zahtevajo veliko truda, zato si zaslužite popolne rezultate. S kuhalnimi ploščami Bosch še tako zahteven recept za kosilo postane … mala malica! Odkrijte Boschev svet kuhalnih plošč, kjer se preverjena nemška kakovost prepleta z inovativnimi tehnologijami za vse kuharske potrebe!
Od tistih, ki vedo najbolje …
Da kuhalne plošče Bosch odlično skrbijo za zadovoljne uporabnike in polne trebuhe, najzgovorneje pričajo številna zadovoljna mnenja.
kuhalisce
Zanesljivost,preprosta uporaba tudi za starejseBOSCH Serie 8 Flex induction kuhalna plošča
Indukcija ploša je super za uporabo.Odlična indukcija
Plošča omogoča kuhanje na večji površini, dodaten nadzor nad kuhanjem pa je še dodatni plus.Pogosta vprašanja (FAQ)
Popolna indukcijska plošča je tista, ki se prilagaja vašemu slogu kuhanja, velikosti vašega gospodinjstva in dimenzijam kuhinje. Do nedavnega so bile med najbolj prodajanimi kuhalne plošče dimenzije 60 cm in s 4 kuhališči, se danes v nakupnih košaricah največkrat znajdejo plošče z 90-cm širino, saj so najprimernejše za kuhanje večjih količin obrokov in hkratno pripravo jedi v več posodah.
Kadar se odločate za nakup kuhalne plošče, je prvo vprašanje povezano z načinom njenega delovanja. Preprosta uravnava toplote, primernost za uporabo skoraj vseh vrst posode, kuhanje na naravnem ognju in cenovna ugodnost so običajno razlogi za izbiro plinskih kuhalnih plošč.
Indukcijske plošče prepričajo z možnostjo hitre priprave še tako zahtevnih obrokov in energetsko učinkovitostjo, saj so izgube energije pri kuhanju na indukcijo najmanjše. Zanje se odločajo vsi, ki imajo radi čisto kuhinjo, vendar temu opravilu ne želijo nameniti preveč časa.
Steklokeramične plošče so favoritke tistih, ki želijo ohraniti sodoben in čist videz kuhinje, izkoristiti zmogljivosti kuhanja na električno energijo in prihraniti kakšen evro več v primerjavi z indukcijsko ploščo.
Standardno število gorilnikov v večini gospodinjstev je 4. Ob tem narašča povpraševanje po ploščah z več gorilniki (denimo s plinskimi ploščami s 5 gorilniki) in po indukcijskih ploščah, ki omogočajo povezovanje kuhališč, saj na njih lahko kuhamo v večjih posodah ali pripravljamo večje cele ribe in kose mesa.
Kuhalne plošče Bosch so na voljo v štirih dimenzijah. Izbira širine je odvisna od velikosti kuhinje. Pri načrtovanju novih kuhinj se vprašajte, koliko delovne površine boste potrebovali, in izberite pravo razmerje med dimenzijami kuhalne plošče in dimenzijami potrebnih pripravljalnih površin. Če kuhalno ploščo menjate, je možnosti za izbiro manj, saj morate upoštevati velikost obstoječega izreza.
Pri izbiri je pomembno tudi, kakšne obroke običajno pripravljate - če kuhate na več kuhališčih hkrati, izberite širše kuhalne plošče z več kuhališči.
Če se še vedno ne morete odločiti, katero kuhalno ploščo izbrati, se lahko odločite za kombinirano. Domino (hibridna) kuhalna plošč je kombinirana kuhalna plošča, ki zagotavlja plinske, električne ali indukcijske gorilnike na eni plošči.
Kombinirana kuhalna plošča je dobra izbira za vse, ki ne želite izbrati med indukcijo ali plinom.
Priporočamo jo tudi tistim, ki ste navajeni priprave hrane na plinu, vendar bi radi preizkusili vse prednosti, ki jih prinaša indukcija.