Nežna specialiteta v trdi lupini: klapavice v omaki iz belega vina
Školjke postajajo vse bolj popularne in ne le ob počitnikovanju na morju. Medtem ko je pokrovače in ostrige popularno jesti surove, se klapavice uživa v njihovih sokovih. Za popoln rezultat priporočamo, da jih skuhate na pari, da bodo ostale sočne in mehke. Pečice Bosch Serije 8 vam priskrbijo to posebno sestavino: funkcijo za kuhanje na pari. Zdaj pa še: dober tek!
Sestavine | Za 4 porcije
Univerzalna ponev
Klapavice:
1,5 kg klapavic
Omaka iz zelenjave in viina:
2 čebuli
1-2 stroka česna
120 g korenja
60 g korena peteršilja
100 g zelene
1 bio limona
3 jedilnih žlic oljčnega olja
200 ml suhega belega vina
2 jedilni žlici zelišč (peteršilj, listje zelene)
Sol
Črn poper, sveže mleti
Priprava
1.
Klapavice temeljito izperite pod hladno tekočo vodo. Skrtačite jih, kolikor pogosto je treba, da odstranite pesek in ostanke kalcija. S prsti izvlecite nitke. Že odprte klapavice, ki se ne zaprejo, ko potapkate na eno od lupin, zavrzite. Te so lahko pokvarjene. Klapavice pretresite v situ, ponovno temeljito izperite in dobro odcedite.
2 .
Olupite in na drobno nasekljajte čebulo in česen. Obrežite in olupite korenje, koren peteršilja in zeleno ter jih narežite v kose približno 1 cm velikosti. Limono operite pod vročo vodo, jo osušite, fino naribajte lupino in iztisnite sok.
3.
V loncu segrejte oljčno olje. Popražite čebulo in česen, da posteklenita. Dodajte kose zelenjave in kuhajte približno 4-5 minut, pri čemer vseskozi mešajte. Dodajte belo vino in limonin sok, po vrhu posujte z zelišči ter vse sestavine začinite s soljo in poprom.
4.
Klapavice položite v univerzalno ponev. Omako iz zelenjave in vina skupaj z limoninim olupkom prelijte po klapavicah. Skuhajte po navodilih.
5.
Po šestih minutah kuhanja klapavice še enkrat premešajte z veliko lopatico ali univerzalni lonec za kratek čas odstavite z ognja in ga pretresite. Nato s kuhanjem nadaljujte po navodilih.
Nastavitve
Kuhanje na pari
100 °C
Čas kuhanja: 10-12 minut
Nasvet
Če želite postreči klapavice kot glavno jed, priporočamo, da ta poseben obrok združite s klasično prilogo: doma spečenim kruhom, ki ga boste lahko namakali v omako od klapavic.
Še boljši rezultati pri vsakem receptu.
Ko gre za kuhanje, lahko pametne funkcije pri vseh receptih pripeljejo še do boljših rezultatov. Odkrijte široko paleto funkcij naše palete vgradnih pečic in si zagotovite popolne rezultate pri kuhanju.